Çin ilk domuz gribi vakasını doğruladı

Ülkenin güneybatısında yer alan Sichuan bölgesindeki bir kişinin H1N1 virüsü taşıdığı belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PEKİN - Çin'de, domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virüsüyle ilgili ilk vaka doğrulandı.

Xinhua ajansının Sağlık Bakanlığı yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, ülkenin güneybatısında yer alan Sichuan bölgesindeki bir kişinin H1N1 virüsü taşıdığının belirlendiği, bunun ülkedeki ilk doğrulanmış H1N1 vakası olduğu kaydedildi.

Daha önceki kuş gribi gibi olaylarda önlemleri zamanında almamakla eleştirilen Çin, domuz gribinin ortaya çıkmasından sonra vakaların ilk görüldüğü Meksika'dan domuz ithalatını yasaklamış, uçak seferlerini askıya almıştı.

Çin'de son olarak dün ABD'den Tokyo bağlantılı olarak Pekin'e gelen bir uçaktaki 150 yolcunun 130'dan fazlası karantinaya alınmıştı.

Kanada yüzlerce virüslü domuzu itlaf ediyor

 

Ayrıca Kanada Gıda Kontrol Ajansı'na bağlı ekiplerin, Alberta eyaletindeki domuz çiftliklerinde yaptıkları denetimlerde, H1N1 virüsü saptanan 1700 domuzdan 500'ünün itlaf edilmesine dün başladı.

Alberta eyaletinde geçtiğimiz hafta Meksika'dan tatilden dönen bir domuz çiftliği işçisinin, çiftlikteki domuzlara virüs bulaştırması ile virüsün bulaştığı domuzların sayısı da giderek artıyor.

Kanada Gıda Kontrol Ajansı Başkan Yardımcısı Dr. Brian Evans, olayda 2200 domuzun bulunduğu çiftlikte sadece 200 domuza virüsün bulaştığını ve bunların ayrı bir yere alınıp itlaf edileceklerini açıklamıştı.

Eyalet sağlık birimi yetkilileri, halen virüsü taşıyan 1700 domuzun karantina altında olduğunu ve önümüzdeki günlerde itlaf edileceklerini belirtiyor. Domuzların pazar fiyatının ortalama 120 ila 125 Kanada Doları olduğu ve virüslü hayvan sayısının artmasından endişe edildiği kaydediliyor.

Haberin duyulması üzerine, Kanada'dan canlı domuz ve işlenmiş domuz eti ile ürünleri alan birçok ülke, sipariş ve anlaşmalarını iptal etmişti.

Yetkililer, Kanada'nın en büyük müşterileri olan Çin, Japonya ve ABD başta olmak üzere 19 ülkeden sipariş ve anlaşma iptali geldiğini, aralarında Venezuela, Singapur, Ukrayna, Hırvatistan ve Filipinler gibi ülkelerin bulunduğu birçok müşterilerini de kaybettiklerini belirtti. Yetkililer, bunun 42 bin kişinin işsiz kalması ve Kanada 7.7 milyar dolarlık ihracat kalemini kaybetmesi anlamına geldiğini açıklamıştı.

Kanada'da vaka sayısı 281

Öte yandan Kanada genelinde hafta sonu gelen son tahlil sonuçları ile vaka sayısının 281'e çıktığı açıklandı.