Çin, insan hakları ihlalleri için söz verdi

İnsan hakları ihlalleriyle suçlanan Çin, BM ile işbirliğine gidiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin hükümeti, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ile işbirliğine gideceğini, ve temsilcilerinin uygun olan durumlarda ülkeye davet edileceğini vurgulayan bir politika belgesi açıkladı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in yönetimi güvenlik ve istikrar gerekçeleriyle sivil toplum üzerindeki denetimini sıkışlaştırmış ve çok sayıda muhalif hapse atılmıştı.

İnsan hakları eylemcileri, bu durumun son on yıllarda muhaliflere karşı uygulan en ağır baskı olduğunu söylüyorlar.

BM konseyinde sıklıkla kınanan Çin, geçmişte bazı BM temsilcilerinin ülkeyi ziyaretine izin vermedi. Diğer bazı BM grupları ise ziyaretleri sırasında hükümetin çalışmalarına müdahale ettiğini ve konuşmak istedikleri kişilerle görüşmelerini engellediğini söylüyorlar.

Çin'in 2020 yılına kadar geçerli olacak İnsan Hakları Eylem Planı'nda, ülkenin "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Özel Prosedürleri" üzerinde işbirliği yapacağı belirtiliyor.

Belgede, "Çin,BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği makamı ile temas ve işbirliği yapacak ve eşitlik ve karşılıklı saygı esasına dayalı olarak ilgili ülkelerle diyalog sürdürecektir" deniliyor.

Azınlıkların hakları korunacak

Çin insan hakları konusunun siyasallaştırılmasına karşı olduğunu sıklıkla belirtiyor ve örneğin yakın müttefiki olan Kuzey Kore'de insan hakları ihlallerinin BM tarafından araştırılmasına itiraz ediyor.

Xi Jinping yönetimi, kendi insan hakları sicilinin de diğer ülkelerce eleştirilmesine itiraz ediyor ve eğitim hakkı ile açlığın giderilmesi gibi alanlardaki başarılarının, daha geniş bir yorumla insan haklarına bağlılığının kanıtı olduğunu savunuyor.

Çin'in özellikle Tibet ve Sincan'daki etnik azınlıklara muamelesi de eleştirilen konular.

Politika belgesinde Çin'in azınlık bölgelerinin kalkınmasında daha çok öncelik vereceği ve azınlıkların "yasalardan kaynaklanan hakları ve çıkarlarının" korunacağı belirtiliyor.