Çin MB zorunlu karşılıkları düşürdü

Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılıklarını 100 baz puan azaltarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde kredileri artıracak ve yavaşlayan ekonomik büyümeyi destekleyecek bir adım attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez bankası dün aldığı kararla iki ay içinde ikinci defa indirime giderek zorunlu karşılıkları yüzde 18.5'e çekti. Zorunlu karşılıklardaki indirimle birlikte bankaların merkez bankasında tuttuğu yaklaşık 1 trilyon yuan, yani 161.2 milyar doların, finans sistemine girmesi bekleniyor.

Çin hisse senetleri yüzde 1 yükseldi

Kararın ardından yeni haftaya düşüşle başlaması beklenen Çin hisse senetleri yüzde 1 yükseldi. Para piyasasında oluşan gösterge faizler ise keskin geriledi.

Merkez bankasının zorunlu karşılıklarda 2008 yılındaki küresel finansal krizden bu yana en keskin indirimi yapması, yetkililerin ekonomiyi hızlandırmak için çabalarını artırdığını gösteriyor.

Geçen yıl yüzde 7.4 oranında büyüyen Çin ekonomisinin bu yıl alınan destekleyici önlemlere rağmen hız kaybederek yüzde 7 büyüyeceği tahmin ediliyor. Gayrimenkul piyasasındaki zayıflık, imalat sektöründe kapasite fazlası ve yerel yönetimlerin borçları ekonomi üzerinde baskı yaratıyor.