Çin önümüzdeki 9-12 ay içerisinde ”çökebilir”

Yatırımcı Marc Faber, piyasalardan gelen sinyalleri 'çöküş işareti' olarak yorumluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Yatırımcı Marc Faber, "Şangay Bileşik Endeksi, Avustralyalı kaynak ihracatçılarının endüstriyel emtia ve hisse senetlerinin faal olduğu 2009'daki yüksekliği tekrar yakalayamadı. Şangay'daki World Expo'nun açılışı hiç de iyiye alamet değil. Piyasa size bir şeyin doğru gitmediğini söylüyor. Çin ekonomisi hiç bir şeyi umursamadan yavaşlıyor. Emtia ve hisse senedi fiyatlarındaki azalma, Çin ekonomisinde oluşan varlık balonunun patlamaya hazırlandığını gösteriyor. Göstergelere göre Çin ekonomisi önümüzdeki 9-12 ay içerisinde yavaşlayabilir ya da çökebilir" dedi.

Hong Kong'da işlem gören Çinli firmaların hisse senetlerini izleyen endeks bugün 1,8'lik düşüş yaşarken, Çin Merkez Bankası'nın rezerv ihtiyacını üçüncü kez artırmasından sonra, Çin endeksi son iki haftadaki en büyük kaybını yaşadı. Şangay Bileşik Endeksi, bu yıl yüzde 12 düşüş yaşadı.

Çin, ekonomideki nakit fazlasını azaltma ve enflasyonla mücadele kapsamında dün aldığı kararla bankaların zorunlu karşılık oranını artırdı. Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranını, yani bankaların merkez bankasında tutmak zorunda oldukları rezervleri, bu yıl üçüncü defa artırarak 50 baz puan yükseltti. Büyük bankaların zorunlu karşılık oranını  yüzde 17'ye yükselten karar 10 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. Bankacılık sisteminden 300 milyar yuan (44 milyar dolar) likiditeyi çekecek olan kararla birlikte, Çin yönetiminin yeni sermaye girişine hazırlandığı ve Temmuz 2008'den beri askıya alınan yuanın değerlenme sürecine kaldığı yerden devam edileceği yönündeki spekülasyonların da artması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir