Çin piyasalara 91 milyar $ enjekte edecek

Çin Merkez Bankası likidite sıkışıklığını çözmek için piyasalara 91 milyar dolar aktaracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası (PBOC), Şubat ayında başlayacak Çin yeni yılından önce yaşanması beklenen likidite sıkışıklığını çözmek için piyasaya 600 milyar yuandan (91.22 milyar dolar) fazla para enjekte edeceğini belirtti. 

 Piyasalardaki likidite şartları bir hafta sürecek olan yeni yıl tatili öncesinde genellikle daralırken, merkez bankası çoğu zaman bu dönemde bankacılık sistemine yüksek miktarda nakit enjekte ederek faiz oranlarını sabit tutmaya çalışıyor. Çin yeni yılının ilk günü 8 Şubat.

Analistler, PBOC'nin atacağı bu adımın diğer bankalara uyguladığı rezerv zorunluluk oranlarını yakın zamanda artırmaması için elini rahatlatsa da yavaşlayan ekonomiyi desteklemesi için politikasını daha da gevşetmesi yönünde baskı altında kalmaya devam edeceğini söylüyor.

              
Çin'de ekonomik büyüme 2015'in son çeyreğinde yüzde 6.8 olarak gerçekleşerek 2009 yılından bu yana en kötü çeyrek dönemlik performansı gösterdi. Ekonomik büyümenin yavaşlaması, yatırımcıların Çin hükümetinin ekonomi politikalarını sorgulamasına neden oluyor.
              
PBOC Kasım 2014'ten bu yana faiz oranlarını altı kez indirirken, bankalara yönelik uyguladığı rezerv nakit zorunluluğunu da düşürdü. Fakat bu adımlar, ekonomideki yüksek borçluluktan dolayı büyümede sınırlı bir etki bıraktı. Önümüzdeki aylarda daha fazla parasal genişleme olacağına dair
beklentiler yüksek.