Çin piyasalarında çifte korku

Çin hisselerdeki düşüşü durdurdu fakat piyasaları uzun süreli bir ağırlık bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'den borsadaki düşüşü önlemeye yönelik yeni önlemlerin gelmesiyle keskin düşüş durdu. 

Beijing'in uzun süredir borsalardaki düşüşü sonlandırabilmek için yaptığı girişimler bugün yüzde 6'lık yükselişle sonuç vermesine rağmen ileri derecede devlet müdahalesinin piyasa üzerindeki ağır sonuçlarının uzun bir süre hissedileceği tahmin ediliyor.

Hisselerdeki sıçrama Çinli tahvil düzenleyicilerinin bugüne kadar aldıkları en sert önlem çerçevesinde yüksek derecede hisseye sahip hissedarların satış yapmalarını yasaklamasıyla geldi.

Piyasa yarı donmuş durumda

Shanghai ve Shenzhen'de bulunan en büyük firmaların listelendiği CSI300 endeksi yüzde 6.4 yükselişle kapanırken, Shanghai bileşik endeksi yüzde 5.8 sıçrama gerçekleştirdi. Fakat buna rağmen değeri toplam 2.8 trilyon doları bulan ve piyasanın yarısını oluşturan 1,400 şirketin hisselerinin durdurulması nedeniyle piyasa yarı donmuş durumda.

Çin borsalarında Haziran ortasından bu yana yüzde 25'lik kayıp yaşanırken, bazı küresel yatırımcılar için Çin'de yaşanan bu kayıp uluslararası finansal sistem için Yunanistan'dan daha büyük bir tehdit haline gelebilir.

Credit Suisse ekonomistleri hazırladıkları bir raporda, "İşe yaramaya başlayana kadar Beijing'in politika önlemlerini hızlandıracağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı ve "Eğer piyasa şartları düzelmezse toplumsal istikrarı ve finansal riskleri de göz önüne alarak Çin hükümetinden 'ne pahasına olursa olsun' açıklaması bekliyoruz" dedi.

Çin'in daha önce hızla yükseliş gösteren hisse piyasasında görülen sert düşüşler zaten yavaşlamakta olan ekonomiden dolayı canı sıkılan Devlet Başkanı Xi Jinping ve Çin'in diğer liderleri için bu sıkıntıları daha da artırıyor.