Çin ve Arap ülkeleri gelecek 10 yılı planlayacak

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Arap ülkeleri ile 2014-2024 dönemi için kalkınma planı üzerinde çalışacaklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN  - Çin, Arap ülkeleri ile enerji ve ticaret başta olmak üzere gelecek 10 yılı üzerine bir dizi kalkınma planı üzerinde çalışmayı planlıyor. 

Şinhua ajansının haberine göre, Çin ve Arap ülkelerinin 5 Haziran'da bir araya geleceği 6. Çin-Arap İşbirliği Bakanlar Forumu'nda, tarafların münasebetlerini bir sonraki aşamaya taşımak için bir dizi plan açıklaması bekleniyor.  

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, tarafların bir deklarasyon üzerinde anlaşacağı ve 2014-2016 eylem planı ile 2014-2024 dönemi için bir kalkınma planı üzerinde çalışacağını belirtti.  

Çin'in, Arap ülkeleriyle ''enerji, ticaret ve altyapı ile nükleer enerji, uzay ve yeni enerji'' gibi gelişen sektörlerde işbirliğini sağlamlaştırmayı istediğini dile getiren Vang, Arap ülkelerinin İpek Yolu ekonomik koridoru ve deniz ipek yolunun oluşturulmasında önemli olduğunu ifade etti.  

Vang, tarafların ekonomik koridor ve deniz ipek yolu inşası önceliğinde gelecek 10 yıllık ilişkilerinin gelişimini planlaması gerektiğini kaydetti. 

Arap ülkelerinin Çin'in kalkınmasını desteklediğine dikkati çeken Vang, Filistin'in bağımsız devlet olması dahil, bu ülkelerin meşru haklarını desteklediklerini söyledi. 

Çin Dışişleri Bakanı Vang, son 10 yılda Çin'in Arap ülkelerinden ham petrol ithalinin 40,6 milyon tondan 133 milyon tona ulaştığını belirtti.  

Çin halihazırda Arap dünyasının ikinci, 9 Arap ülkesinin ise birinci ticaret ortağı konumunda. Çin ve Arap ülkeleri arasında geçen 10 yıldaki ticaret hacmi 25,5 milyar dolardan 239 milyar dolara ulaşmış durumda.  

Çin ve Arap ülkeleri arasındaki yeni mühendislik sözleşmeleri 29,1 milyar dolara çıkarken, Çin'in, Arap ülkelerindeki finansal olmayan doğrudan yatırımında yıllık artışın yaklaşık 2 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir