Çin'de bankaların karlarında düşüş bekleniyor

Çin Merkez Bankasının para politikalarında yapacağı düzenlemeler de göz önünde bulundurulduğunda 2013'te Çin'deki ticari bankaları son derece büyük zorluklar bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ŞANGHAY - Çin'in en büyük bankalarından Bank of Communications, ülke bankalarının karında yavaşlama olduğunu bildirdi. Bank of Communications'un yayınladığı "2012-2013 Çin'de Ticari Bankaların İşleyişine Dair Analizler ve Beklentiler" adlı raporda, Çin'deki ticari bankaların bu yılki karlarında azalma beklendiği kaydedildi.
 
Bankaların sorunları fırsata çevirmesi gerektiği vurgulanan raporda, net faiz marjının daraldığı, aracı hizmet gelirlerinde azalma olduğu, belirli bölgeler ve bazı sektörlerde tasarruf kalitesi gibi problemlerin karlarda düşüşe yol açtığı belirtildi.
 
Bankaların bir önceki sene gerçekleşen yüzde 29'luk kar artışında düşüş gözleneceği ve 2012'de kar artışının yüzde 17,2 seviyesinde olmasının beklendiği vurgulanan raporda, net faiz marjının bir önceki sene kar oranlarına yüzde 7,59'luk katkı yaptığı, fakat bu yıl toplam kara katkısının yüzde 1,12 seviyesine gerilemesinin beklendiği kaydedildi.
 
Bankaların 2012'de ortalama net kar marjının yüzde 7 ile yüzde 8 arasında olacağı tahminine yer verilen raporda, ekonomik vaziyetteki değişimler, faiz piyasalarının rotası, Çin Merkez Bankasının para politikalarında yapacağı düzenlemeler de göz önünde bulundurulduğunda 2013'te Çin'deki ticari bankaları son derece büyük zorlukların beklediği belirtildi.