Çin'de beş özel banka kurulacak

Özel pilot bankalar önce iki şehir ve iki eyalette kurulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN  - Çin, deneme maksatlı beş pilot özel banka kurulacağını açıkladı.  

Çin'in başkenti Pekin'de süren 12'nci Ulusal Halk Kongresi toplantılarında konuşan Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu Başkanı Şang Fulin, beş pilot bankanın Tiencin, Şanghay ile Cıciang ve Guangdong eyaletlerinde kurulacağını söyledi.  

Şang, ülkenin en büyük internet firmaları olan "Alibaba" ve "Tencent"in de aralarında bulunduğu 10 özel şirketin özel bankaların kuruluş ve hazırlık çalışmalarında yer alacağını kaydetti.  

Hissedarların ayrıca incelemeye tabi tutulacağını belirten Şang, her bankanın en az iki özel sermayedar tarafından finanse edileceğini ifade etti.  

Şang, bankaların ne zaman kurulacağına dair bir takvim açıklamazken, "koşulların uygun olduğu" zaman bankalara onay verileceğini söyledi.  

Kurulması planlanan özel bankaların ülkedeki mevcut ticari bankalarla karşılaştırıldığında aynı düzenleme ve denetlemeye tabi olacağı belirtiliyor.  

Özel bankaların finansal hizmetlerinin küçük ve orta ölçekli şirketlere daha uyumlu olması beklenirken, risk izlemesinin güçlendirileceği ifade ediliyor. 

Çin'de özel bankaların kurulmasıyla alakalı reform geçen kasımdaki Çin Komünist Partisi'nin reform paketinde yer almış ve ülkenin bankacılık sektörünün daha da açılmasının temsili olarak yorumlanmıştı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir