Çin'de enflasyon 32 ayın zirvesinde

Çin'de tüketici fiyatları mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'de tüketici fiyatları mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 arttı. Böylece, tüketici fiyatları son 32 ayın en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Şubat ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 4,9 artış göstermişti. Mart ayında sadece gıda maliyetleri yüzde 11,7 yükseliş kaydetti.

Çin'de enflasyon artışı, Merkez Bankasının ekim ayından bu yana faiz oranlarını dört kez artırmasına rağmen devam ediyor. Ekonomistler, gelecek aylarda en az bir kez daha faiz artışı bekliyor.

Küresel ekonomik krizin ardından hükümetin ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı 586 milyar dolarlık teşvik programının enflasyonun artmasında etkisi olduğu düşünülüyor.

Ekonomiyi dizginlemek için Merkez Bankasının bankaların munzam karşılık oranını artırabileceği ifade ediliyor. Büyük bankalar için munzam karşılık oranı yüzde 20 seviyesinde bulunuyor.

İlk çeyrekte yüzde 9,7 büyüdü

Öte yandan, Çin ekonomisi, Ocak-Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte yüzde 9,7 büyüdü.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun yaptığı açıklamada, Ocak-Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre, beklentilerin üzerinde yüzde 9,7 büyüme kaydedildiği belirtildi. 

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, yaptığı açıklamada, Çin'in ekonomik büyümesinin hala dengesiz olduğunu, ekonomide iç tüketimin rolünü artırmak istediklerini ifade etti.

Çin Başbakanı Wen Jiabao da bu hafta hükümetin enflasyonu kontrol altına alabilmek için bütün enstrümanları kullanacağını, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve enflasyonu dizginlemek arasındaki ilişkiyi ustaca ele almaya ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir