Çin'de işlemler yine durdu!

Çin yuandaki değer kaybını hızlandırdı. Çin'de hisse senedi işlemleri, CSI 300 Endeksi'ndeki düşüşün yüzde 7'yi aşması sonrası bu hafta ikinci kez durduruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin yuandaki değer kaybını bugün hızlandırarak bölge para birimlerinde büyük dalgalanmalara yol açarak Çin borsalarında düşüşlere neden olurken, yatırımcılar arasında Asya devinin rakipleriyle bir ticaret savaşına hazırlandığı endişeleri oluşuyor.

Çin borsalarında işlemler bu hafta yoğun kayıplardan dolayı ikinci kez durdu.

Çin Merkez Bankası (PBOC) yuanın orta noktasını dolar başına 6.5646 ile Mart 2011'den bu yana en düşük seviyeye çekerek piyasalarda şaşkınlığa neden oldu.

Bu rakam bir önceki güne göre yüzde 0.5 aşağıda olmakla beraber Ağustos ayından bu yana da en büyük düşüşü gösterdi. 

Piyasalar Çin yönetiminin tam olarak nasıl bir politika izlediğini anlamaya çalışıyorlar.

ANZ Bank tarafından yazılan bir notta, "Politika adımları aynı zamanda yuanın değer kaybında tek yönlü beklentiler ortaya çıkararak, sermaye çıkışlarına ve önemli mali istikrarsızlığa neden olabilir" dedi.

Borsalar 3 ayın en düşüğünde

Asya borsaları, Çin'in yuanın değerini sert bir şekilde aşağı çekmeye devam ederek hem kendi ekonomisi hem de diğer ülkelerin kendi para birimlerine değer kaybettirerek cevap verebilecekleri endişeleriyle üç ayın en düşük seviyelerine geriledi. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.4 düşerek Eylül ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.5 kayıp yaşarken, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0.7 düştü.

ABD borsaları da Çin ve yavaşlayan küresel ekonomik büyümeye yönelik endişelerle beraber enerji hisselerinin değer kaybetmesiyle üç ayın en düşük seviyelerini gördü. 

Dow Jones endeksi yüzde günü yüzde 1.47 düşüşle 16,906.51 puandan kapatırken, S&P 500 yüzde 1.31 kayıpla 1,990.26 puan ve Nasdaq da yüzde 1.14 düşüşle 4,835.77 puan oldu.