Çin'de TÜFE hedefin altında kaldı; ÜFE yine düştü

Çin'de üretici fiyatları düşerken, enflasyon hedef düzeyin altında kalarak Başbakan Li'ye büyümeyi destekleyici adımlar atması için daha fazla imkan sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de fabrika çıkış fiyatlarındaki deflasyon derinkeşirken, tüketici enflasyonu Mart'ta hükümetin hedefinin altında kaldı ve Başbakan Li Keqiang'a büyümeyi destekleyici adımlar atması için daha fazla alan sağladı. 

Pekin'deki Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre TÜFE Mart'ta yıllık bazda yüzde 2.4 yükselerek, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini dahilinde gerçekleşti. ÜFE ise Şubat'taki gerilemenin ardından Mart'ta yüzde 2.3 düşerek, üretici fiyatlarındaki düşüşünü 25. ayına taşıdı.

Enflasyon, hükümetin yüzde 3.5 yıllık hedefinin altında olması, yavaşlayan ekonomiyi destekleyici teşvikler için alan açarken, Li bu önlemlerin sınırlı olmasını istediğini söyledi. Bloomberg anketine göre ülke önümüzdeki hafta 2009'dan bu yana en zayıf çeyrek dönem büyümesini açıklayacak.

Enflasyonun düşük kaldığını ve büyümenin hâlen endişe kaynağı olduğunu söyleyen Pekin'deki Everbright Securities Co.'nun başekonomisti Xu Gao, "Merkez bankası üzerindeki para politikasını gevşetme baskısı artacak" dedi.

Çin'in gösterge endeksi Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 10:34'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Ülkenin yüzde 4.47 maliyetli ve Ocak 2019 vadeli devlet tahvillerinin getirisi 1 baz puan artarak yüzde 4.171'e yükseldi.