Çin'den yeni hamle

Çin Merkez Bankası, yuanın istikrar kazandırmak için çok sayıda yabancı bankanın bazı döviz hizmetlerini geçici olarak durdurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Çin Merkez Bankası, çok sayıda yabancı bakanın bazı döviz faaliyetylerini mart ayı sonuna kadar geçici olarak durdurdu. 

Yabancı bankaların durdurulan hizmetleri arasında müşteriler için spot pozisyonların kapatılması, tasfiyesi gibi faaliyetler var. 
   
Uzmanlar alınan kararın Çin Yuanının istikrar kazanmasına yardım edebileceğini ifade ediyorlar.

"Zorunlu karşılık oranlarında sermaye akışına etkisi değerlendirilmeli"

Öte yandan Çin Merkez Bankası baş ekonomisti Ma Jun, Banka'nın zorunlu karşılık oranında yapacağı ayarlamalarda ve kantitatif araçların kullanımında bunların sermaye akışlarına etkisini düşünmesi gerektiğini söyledi.
     
Financial News gazetesine yazan Ma, zorunlu karşılık oranlarının çok sık ve çok fazla düşürülmesinin yurtiçi faiz oranlarında aşırı bir düşüşe neden olabileceğini ve bunun sermaye çıkışlarını ateşleyebileceğini vurguladı. 
     
Ma, kısa vadeli faiz oranlarını makul bir seviyede tutmanın zorunlu karşılık oranlarında ayarlamanın büyüklüğü ve sıklığınıdeğerlendirmek için bir ön şart olduğunu da belirtti.