Çin'den yeni nesil 'balistik füze' denemesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


İSTANBUL - Çin, 14 bin kilometre menzil ve birçok nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası yeni nesil balistik füze denemesi yaptı.

Çin'in devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Çin geçen ay Dongfeng-41 isimli 14 bin kilometre menzile ulaşabilen kıtalar arası balistik füze denedi. CCTV, füzenin fırlatılma  örüntülerini de yayınladı.

Televizyon, nadir olan ve yeni mobil kadın füze kanadının oluşumu da dahil eylem füze birimi görüntülerine yer verdi.

CCTV dün ayrıca Çin'in ordusu Halkın Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) mobil füze birimlerinin yerel ve iklim koşullarına alışmak için ülkenin farklı yerlerinde eğitim gördüğünü gösteren görüntülere yer
verdi. 

Geçen hafta, devlet medyasından Global Times gazetesi, Çin'in kıtalararası nükleer başlık taşıyabilen balistik füze geliştirdiğini duyurmuştu.

CCTV'nin haberi, ABD'nin New York Times gazetesinde yayımlanan Çin'in yeni nesil balistik füze geliştirdiği makalesinin ardından geldi. Makalede, geliştirilen söz konusu füzeyle Çin'in ABD'ye yetişme ve füze savunma sistemlerini delme yeteneğini arttırdığına dikkat çekilmişti.

ABD istihbarat birimleri, daha önce Çin'in mobil fırlatma sistemi sayesinde, bulunup yok edilmesinin zor olduğu Dongfeng-41 ICMB kıtalararası ve 10 nükleer başlığa sahip balistik füze geliştirdiğini bildirmişti. Bu haberi Pekin ilk olarak doğrulamamıştı. Pekin'in geliştirdiği bu tür füzelerle ABD'yi Güney Çin Denizi'nden uzak tutmak istediği ileri sürülüyor.

Washington, Çin'in uyduları yok edebilecek bir silahı 11 Ocak'ta başarıyla denediğini ve bunun ABD savunma sistemini dolaylı olarak tehdit ettiğini savunmuştu.

Geçtiğimiz gün Çin ise daha  önce reddedilen füze denemesinin doğru olduğunu açıklamıştı. Çin Dışişleri Sözcüsü, denemeyle ilgili ABD ile diğer ülkelere bilgi verdiklerini ve uzayın barışçıl amaçlarla kullanılmasından yana olduklarını belirterek, uzayda bir rekabete girmeyeceklerini ifade etmişti.

ABD endişeli

ABD, daha önce yine Çin'in 800 kilometre irtifada bulunan eski bir meteoroloji uydusunu balistik füzeyle imha ettiğini duyurmuş, Çin ise bu iddiayı ''medyanın yazdığı uydurma haberlerden biri'' diyerek yalanlamıştı.

ABD, son zamanlarda Çin'in askeri kapasitesini artırması ve Kuzey Kore'nin tehditleri karşısında, Asya'daki çıkarlarını korumak amacıyla Malatya Kürecik'e konuşlandırılan 'X-Band' türü erken uyarı radar sistemlerinden bir tanesini Japonya'nın güneyindeki bir adaya yerleştireceğini açıklamıştı.

ABD, 'dünyanın yeni denge merkezi' olarak tanımladığı Asya Pasifik'e yönelik yeni askerî stratejisi kapsamında 11 uçak gemisinden altısını bu bölgede bulunduracaklarını açıklamıştı. Haziran ayında yapılan açıklamaya göre, ABD, Pasifik bölgesinde artan Çin'in askeri gücüne karşı önümüzdeki yıllardan itibaren donanmasına ait diğer gemileri de yeniden konuşlandıracak ve 2020 itibarıyla donanmanın yüzde 60'ını Asya Pasifik'e kaydıracak.  Bu durum Çin'in tepkisini
çekmişti. ABD, şu anda destek gemileri dahil 282 savaş gemisine sahip ve bu rakamı 300'e çıkarmayı planlıyor.