Çin'i IŞİD korkusu sardı

IŞİD saflarında çarpışan 300 kadar Çinlinin bulunduğu, Çinli militanların ülkenin iç güvenliğini de tehdit eden bir unsur olabileceği kaygısına yol açabileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de resmi bir gazete, Irak ve Suriye'de İslam Devleti örgütü saflarında çarpışan 300 kadar Çinlinin bulunduğunu yazdı.

Bu durumun, Çinli militanların ülkenin iç güvenliğini de tehdit eden bir unsur olabileceği kaygısına yol açabileceği belirtiliyor.

Çin, kendi Sincan bölgesini etkileyebileceği nedeniyle İslam Devleti militanlarının Ortadoğu'da artan etkisinden kaygı duyuyor.

Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organı olan Halkın Günlüğü gazetesinin eki olarak yayımlanan Global Times, Sincan'daki Doğu Türkistan İslami Hareketi (ETIM) örgütünün üyelerinin Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek İslam Devleti militanlarına katıldıklarını yazdı.

Gazetenin haberinde, "Irak Kürt bölgesi, Suriye ve Lübnan'daki değişik kaynaklardan edinilen bilgiye göre 300 kadar Çinli aşırı eylemci Irak ve Suriye'de İslam Devleti saflarında çarpışıyor" denildi.

Çinli yetkililer ETIM örgütünü, Müslüman Uygurların yaşadığı Sincan bölgesinde saldırılar düzenlemekle suçluyorlar. Uygurlar, Çin yönetiminin uyguladığı kültürel ve dini baskılardan şikayetçi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen ay yaptığı bir açıklamada, Tayland'da bir kampa sığınmış 200 Uygurun Türkiye'ye gönderilmesini istemişti.

Çin hükümeti Sincan'dan kaçarak Tayland'a sığınan Uygur mültecileri kabul edeceğini açıklayan Türkiye'yi eleştirmiş ve Tayland yoluyla Çin'den kaçan Uygular için böyle bir kanalın açılmasının güvenlik riskleri doğuracağını savunuyor.