Çin'i zor günler bekliyor

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde birinci çeyrekte büyüme yüzde 7,4 oldu. Çin bir önceki çeyrekte yüzde 7,7 büyümüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin ilk çeyrekte yüzde 7.4 ile 6 çeyreğin en düşük büyüme performansını gösterdi. Düşen büyüme oranı yüzde 7.5 büyüme hedefini riske atarken, Çinli liderleri kredi büyümesini kontrol altına alma ve hava kirliliğini azaltma vaadini test edecek.

Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası Ocak-Mart döneminde yüzde 7.4 ile Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini olan yüzde 7.3'ün üzerinde büyüdü. Sanayi üretimi Mart'ta yüzde 8.8 ile beklentinin altında büyüme kaydederken, sabit getirili varlık yatırımları da tahminlerin  altında kaldı. 

Yavaşlamanın devam etmesi, bu ay büyümeyi desteklemek için harcama ve vergi indirimi planlarını açıklayan Çin Başbakanı Li Keqiang üzerindeki ek teşvik uygulama ya da finansal riskler ve emlak fiyatlarındaki kazançlarını kontrol altına alma hamlelerini gevşetme baskısını artıracak. Daha zayıf bir Çin ekonomisi ayrıca küresel büyümede IMF'nin öngördüğü toparlanmayı sınırlayacak ve bakır ve demir madeni gibi emtia talebini azaltacak.

Hong Kong'taki HSBC Holdings Plc'nin baş Çin ekonomisti Qu Hongbin, yetkililerin büyüme yanlısı tedbirler almasının zaman alabileceğini söyledi.

Verinin açıklanmasının ardından yerel saat ile 10:04 itibarıyla Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.