Çin'in döviz rezervi 3 trilyon doları geçti

Ülkede geçen yıla oranla döviz rezervi yüzde 24,4 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN  - Çin'in döviz rezervleri mart ayı sonu itibariyle geçen yıla kıyasla yüzde 24,4 artarak 3,04 trilyon dolara yükseldi.

Ekonomistler, Çin'in döviz rezervlerindeki artışın, Merkez Bankasının haziran ayında yuanı ''esnek bırakacağı''nı taahhüt etmesine karşın hala piyasalara müdahale ettiğini gösterdiğini ifade ediyor. Çin'in döviz rezervleri, yuanın değerini kontrol altında tutabilmek için dolar ve diğer para birimlerini satın aldığı için yükseliyor.

Dünyada Çin'den sonra en büyük döviz rezervleri 1,1 trilyon dolarla Japonya'nın elinde bulunuyor. Washington yönetimi, ihracatçıları için haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Çin'in para birimi üzerindeki kontrolünü sona erdirmesini istiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da Pekin yönetiminin para biriminin değerini kontrol etme çabasının küresel toparlanmaya zarar verecek faktörlerden biri olabileceğini belirtiyor.

Yuanın değeri, haziran ayından bu yana dolar karşısında yüzde 4,5'den fazla değer kazandı, ancak ABD Hazine Bakanlığı değer kazanma sürecinin çok yavaş olduğunu, daha hızlı değerlenmeye ihtiyaç bulunduğunu düşünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir