Çin’de faizlerin sert çıkışı sürüyor

Çin para piyasasında faizlerin keskin çıkışı sürüyor, Çin Merkez Bankası ise tansiyonu dindirmeye çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Çin'de kısa vadeli faiz oranları, merkez bankasının bankalar arası piyasada yaşanan nakit sıkıntısını giderecek bir adım atmamasının ardından art arda ikinci günde de endişe yaratacak düzeyde sert yükseliş kaydetti.

Çin Merkez Bankası, Haziran ayında da bankalar arası piyasaya likidite sağlamayarak nakit sıkışıklığı yaratmış ve küresel piyasalarda endişeye neden olmuştu.

Birçok bankanın işlemcisi, merkez bankasının "gölge bankacılık" olarak adlandırılan saydam olmayan finans kuruluşları ve kişilere gözdağı verdiğinden şüphelendiklerini ifade etti.

İşlemciler buna karşılık ABD Merkez Bankası'nın gevşek para politikasını kısmen sıkılaştırmaya başladığı bir dönemde Çin'in böyle bir adım atmasının, ekonomiye duyulan güveni yaralama ihtimali bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

"Tam bir karmaşa" diyen Beijing merkezli büyük bir kamu bankasında görevli bir işlemci, merkez bankasının art arda beşinci gün piyasaya para vermemesi nedeniyle faizlerin fırladığını ifade ederek, "Piyasadaki his iyi değil" dedi. Başka bir işlemci merkez bankasınca izlenen tutumun piyasada "travma yarattığını" söyledi.

Merkez bankası pozisyonlarını kapatmaya çalışan işlemcilere biraz daha vakit tanıyarak piyasanın kapanışını yarım saat erteledi.

Merkez bankasının blog'unda yayımlanan bir açıklamada ise piyasaya kısa vadeli likidite imkanı yoluyla nakit enjekte edildiği ifade edildi, ancak ne miktarda likidite verildiği belirtilmedi.

Merkez bankası piyasaya likidite sağlayarak yıl sonu vergi transferlerinin gerçekleştiği dönemde yeterli likidite olduğunu göstermeye ve piyasaya güven telkin etmeye çalışıyor.

Bankalar arası piyasadaki likidite durumunun bir göstergesi olan gösterge yedi gün vadeli repo faizine dayalı bir yıl vadeli swap faizleri yüzde 4.97'ye yükselerek rekor seviyede kapandı.

Yedi gün vadeli ortalama repo faizi ise yüzde 7.0852 ile 26 Haziran'dan bu yana en yüksek düzeye yükseldi. Açılışta yüzde 4.85'te olan faiz kotasyonlarda yüzde 9.8'e kadar yükseldi.

Çin piyasalarındaki diğer kısa vadeli faizler de bu kadar belirgin olmasa da keskin yükselişler kaydetti. Piyasalarda likidite durumunun sıkılaşmasına bağlı olarak ülkede birçok borçlanma aracının faizi de rekor seviyelere yükseldi.

Ekonomistler, merkez bankasının "gölge bankacılık sistemi" üzerinde baskı kurmaya çalışmanın yanı sıra ülkedeki finans sistemi için yeni bir düzen kurmaya çalıştığını ifade ediyorlar.

Uzmanların verdiği bilgiye göre gösterge faiz oranlarının göreceli olarak yüksek ancak istikrarlı olduğu yeni düzen, reel ekonomiyi destekleyen kredi büyümesine zarar vermeden aşırı kredi büyümesinin kademeli olarak önüne geçmeyi hedefliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir