Çin'den ABD'ye ikili ticaret uyarısı

Çin Ticaret Bakanlığından, Kuzey Kore'nin cuma günü yaptığı balistik füze denemesi sonrası Pekin yönetimini suçlayan ABD Başkanı Trump'ın Twitter paylaşımlarına ilişkin, "İkili ticaretimizin, Kuzey Kore nükleer sorunu ile ilgisi yok." açıklaması yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Çien Kıming, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, ABD ile Çin arasındaki ticari konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çin ve ABD arasındaki ticaret ile Kuzey Kore nükleer sorununun "tamamen farklı konular" olduğunu dile getiren Çien, "Bu meselelerin birbiriyle alakası yok." diye konuştu.

Çien, Washington ile aralarındaki ticaret ilişkisinin "kazan-kazan" prensibi çerçevesinde iki ülkenin menfaatine olacak şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak, kendilerinin bu konuda yapıcı adımlar attığını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Pyongyang yönetiminin cuma günü yaptığı balistik füze denemesinin ardından Twitter'da, "Çin, beni büyük hayal kırıklığına uğrattı. Geçmişte aptal liderlerimiz yılda yüzlerce milyar dolarlık ticaret yapmalarına müsaade ettiler, ancak onlar Kuzey Kore konusunda bizim için hiçbir şey yapmadı. Bunun böyle devam etmesine izin vermeyeceğiz." paylaşımında bulunmuştu.

Dünyanın en büyük ekonomisi arasındaki ikili ticaret, yılın ilk yarısında artış göstermişti. Çin, bu dönemde ABD'den ithalatını yüzde 19,6 yükseltirken, bu ülkeye ihracatını yüzde 25,7 artırmıştı.

İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin, geçen sene sonu itibarıyla 519,6 milyar dolara ulaştığı açıklanmıştı.