Çin'den Trump'a misilleme

Çin, mallarına ABD'de ağır gümrük vergisi gelirse WTO kaynaklı haklarını savunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de başkan seçilen Donald Trump, Çin mallarına ağır gümrük vergileri koyma tehdidini uygularsa, Çin de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyeliğinin verdiği hakları kullanacak.

Çin'in WTO'daki yardımcı uluslararası ticaret temsilcisi Zhang Xiangchen, bu açıklamayı dün Washington'da bir basın toplantısında yaptı.

Zhang, "Sanıyorum ki Sayın Trump göreve başladıktan sonra ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü üyesi olarak taşıdığı sorumlulukları ona hatırlatacaklar" dedi. Trump, seçim kampanyasında Çin için "Bizi öldürüyor" demiş ve 20 Ocak'ta başkanlık görevini aldıktan sonra ABD'nin Çin karşısındaki büyük ticaret açığını daraltacak adımlar atacağını söylemişti.

Bu adımlar arasında Beijing'in "para birimi manipülatörü" olarak yaftalanması ve Amerikalı imalatçıların hakkının yenmemesi için Çin mallarına yüzde 45'e varan gümrük vergileri getirilmesi var.

Trump yaptığı açıklamada da, ocak ayında ABD'yi 12 ülkenin imzaladığı Trans Pasifik Ortaklık adlı ticaret anlaşmasından çekeceğini açıkladı.

ABD ve Çin ticaret yetkililerinin teknik düzeydeki bir toplantısına katılan Zhang, Çin'in WTO'daki haklarını korumak için ne gibi adımlar atacağını açıklamadı. WTO kuralları, üyelerin muhafaza etmeye söz verdikleri gümrük vergisi düzeylerini tek yanlı olarak artırmalarına izin vermiyor.

Çin'in Global Trade adlı devlet gazetesi geçen hafta yüzde 45 oranında gümrük vergilerinin Amerika-Çin ticaretini felç edeceğini yazmıştı. Gazete, "Böyle bir durumda Çin de misilleme yaklaşımını belirler" demiş ve örnek olarak Çin'in Boeing'e verdiği uçak siparişlerinin Airbus'a yönlendirilebileceğini göstermişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir