Çinli yönetmene 7 çocuk soruşturması

Yönetmen aile planlaması kanununu ihlalden 26 milyon dolar para cezasına çarptırılabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Tek çocuk politikasının uygulandığı Çin'de, 7 çocuk sahibi olduğu ortaya çıkan ünlü yönetmen Cang Yimou hakkında ülkedeki aile planlaması kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Çin'de yönetmen Cang'ın, eşi Çın Ting ve 2 çocuğu ile fotoğraflarının medyada yer almasının ardından gündeme gelen olayda, 4 kadından 7 çocuğu olduğu ortaya çıktı. Haberlerin yayımlanmasının ardından yetkililer, haberleri ve durumu incelemeye başladı.
Ülkede ünlü yönetmenin fazladan çocuk sahibi olması "haksızlık" olarak nitelendirilirken, Ciangsu eyaleti Aile Planlaması Komitesi'nin ilgili hükmü uyarınca Cang'a senelik gelirinin iki katı para cezası verilmesi gerektiği savunuluyor.
Aile planlaması avukatları, yönetmen Cang'ın fazladan çocuk sahibi olduğu için 160 milyon yüen (yaklaşık 26 milyon ABD doları) ile cezalandırılması gerektiğini ileri sürerken, Cang Yimou'dan henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.
Çin'de beyaz perdenin usta isimlerinden kabul edilen Cang Yimou, 2001'de çektiği ve başrolünü Jet Li'nin oynadığı "Hero" filmiyle sanat çevreleri tarafından "Çin sinemasını sınıf atlattıran yönetmen" olarak anılmaya başlamıştı.
2008 Pekin Olimpiyatları'nın açılış törenini de yöneten Cang'ın son filmi ünlü aktör Christian Bale'ın başrol oynadığı "Savaşın Çiçekleri" yönetmeninin şöhretini pekiştirmişti.