Çinliler keşfe çıktı, dünya turizmi canlandı

Çin her yıl yurtdışına giderek artan sayıda turist yolluyor. Çinli turistler, dünya turizm pazarını hem ekonomik hem kültürel açıdan yeniden şekillendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

1990'larda Paris'e giden bir Çinli için müzeleri gezmek zordu. Az seviyedeki İngilizceleriyle müzeleri keşfetmeye çalışırlardı. Ancak artık Fransa'nın ünlü turistik mekanlarında Pekindeymiş gibi dolaşabiliyorlar çünkü Çince sıkıntısı çekmiyorlar. Örneğin Paris'te turistlerin mabedi haline gelen Louvre Müzesi'nin girişinde Çince hazırlanmış tanıtım kitapçıkları bulabiliyorlar. Hatta müzenin Çince web sitesi bile var. Özellikle lüks tüketim zevkleriyle bilinen Çinliler, gittikleri lüks mağazalarda da hiç güçlük çekmiyorlar çünkü Galeries Lafayette gibi ünlü mağazalarda akıcı Çince konuşan satış görevlileri hizmet veriyor. Otelleri, ülkelerini aratmıyor çünkü odalarındaki televizyonları Çin kanalarına ayarlanmış oluyor. Çinli turistler için her şey düşünülmüş, Paris sokaklarında Çince işaretlerden faydalanarak kolaylıkla yollarını bulabiliyorlar. Yurtdışında tatillerini geçirmek isteyen Çinlileri çekmek isteyen ülkeler onları cezbetmek için çeşitli yollara başvuruyor. Çin her yıl yurtdışına giderek artan sayıda turist yolluyor. Çinli turistler, dünya turizm pazarını hem ekonomik hem kültürel açıdan yeniden şekillendiriyor. Kültür devriminden sonra değişen profiliyle giderek daha büyük kar fırsatları sunan Çinli turistler, gittikleri ülkelerin ekonomilerine büyük katkı sağlıyor.
Yurtdışına çıkmak için uçakların koltuklarını dolduran Çinli turistler, 1999 yılından bu yana en düşük seviyeye inen ekonomik büyümenin orta sınıfın harcama gücünü azaltacağına pek de inanmadıklarını bir göstergesi gibi. Çin, dünyaya yılda 70 milyon turist yolluyor. Bu yılın ilk yarısında 39 milyona yakın Çinli tatil için başka ülkeleri tercih etti. Beş yıl öncesine göre ikiye katlanan yurtdışına giden turist sayısındaki artış, Çin'deki güçlü bir tüketici kitlesinin sanılandan daha hızlı büyüdüğünün de kanıtı. Tüketicilerin giderek güçlendiğine dair son bulgular Cenevre merkezli Digital Luxury Group'dan geldi. Grup, Çin'in yarattığı seyahat pazarının büyüklüğünü 232 milyar dolar olarak tahmin ediyor.

YILIN İLİK YARISINDA 38.5 MİLYON TURİST

[PAGE]


YILIN İLİK YARISINDA 38.5 MİLYON TURİST

Çin'den yurtdışına giden turist sayısı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 19.75 artarak 38.56 milyon oldu. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın verilerine göre Çinlilerin en çok tercih ettiği destinasyonlar sırasıyla Hong Kong, Macao, Tayvan, Güney Kore ve Japonya oldu. Aynı dönem içinde Çin'e gelen turist sayısı yüzde 4.6 artış gösterdi. Yabancı turistlerin büyük bir kısmı Güney Kore, Japonya, ABD, Rusya, Malezya, Vietnam, Singapur, Filipinler, Moğolistan ve Avustralya'dan geldi. Çin ekonomisinin hız kesiyor olması, Çinlilerin yurtdışına gitme iştahını azaltmamış gibi görünüyor. Şinhua ajansının haberine göre, Çin 2010'da yurt dışına yolladığı 57.4 milyon turist sayısını 2011'de yüzde 20 artırarak 70 milyona çıkardı. Yurtdışına çıkan Çinli turistlerin geçen yıl yaptığı harcamanın büyüklüğü önceki yıla göre yüzde 25 artarak 69 milyar doları buldu.  Yetkililer, Avrupa ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesi ve Amerikan ekonomisindeki yavaşlamaya karşın 2012'de yurt dışına seyahat eden Çinli sayısının 80 milyona ulaşacağını tahmin ederken, yurt dışına seyahat eden Çinlilerden uluslararası turizm sektörünün 80 milyar dolarlık gelir elde etmesi öngörülüyor. Uzmanlar, yurt dışına seyahat eden Çinlilerin sayısındaki hızlı artışı; orta sınıfın gelişmesi, devletin turizmi desteklemesi, vize işlemlerinin eskiye nazaran daha kolay olması ve Çin para birimi yuanın değerlenmesi gibi sebeplere bağlıyor. İki yıl önce Çin Ulusal Turizm Birliği, yurtdışına çıkan Çinli turist sayısının 2015'te yıllık 100 milyonu bulacağını öngörmüştü. Ancak uzmanlar, turizm sektöründe şu an yaşanan patlamaya bakılırsa, bu rakamın çok daha önce yakalanabileceği tahmininde bulunuyor.

DÜNYA TURİZİM GELİRİNDE PAYI YÜZDE14'E ÇIKACAK

[PAGE]


DÜNYA TURİZİM GELİRİNDE PAYI YÜZDE14'E ÇIKACAK


Araştırma ve danışmanlık firması Boston Consulting Group, Çin'in 2013 yılında dünyanın en büyük seyahat ve turizm pazarı olacağı tahmininde bulunuyor. Çin şu an dünya turizm gelirinin yüzde 6'sını oluştururken, bu rakamın 2013'te yüzde 8 ve 2020'de yüzde 14'e ulaşacağı hesaplanıyor.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) CEO'su Tony Tyler, Çin'de  yıllık ortalama gelirin 15 bin dolara çıkması halinde havayolu şirketlerinin 10 yıl içinde 1 milyar ekstra yolcu taşımak zorunda kalacağını söylüyor. Tyler'a göre 2015 yılında, beş yıl öncesine göre havayolu şirketleri 877 milyon daha fazla kişi taşıyacak ve bu yolcuların 212 milyonu 'Çin'e giden, Çin'den gelen ya da Çin içinde seyahat eden' kişiler olacak. Bu hesaba göre, 2015'te hava yoluyla yapılacak her yedi yolculuktan biri Çin ile ilişkili olacak. Çin turizm sektörüne yönelik yatırımlar, bu tahminler gerçekleşeceğinin habercisi. IATA, Çin'in 2016 yılı sonuna kadar 56 yeni havaalanı inşa etmeyi planladığını, 16 havaalanının yerinin değiştirileceğini ve 91 tanesinin de genişletileceğini açıkladı. 2011 yılında küresel havacılık sektöründe elde edilen 7.9 milyar dolar gelirin neredeyse yarısını Çinli havayolu şirketleri kazandı ve IATA,2015 yılına kadarki dönemde uluslararası hava trafiğinde beklenen yüzde 8-9 büyümenin kaynağının Çin olacağını söylüyor.

KİŞİ BAŞINA 1000 DOLAR HARCIYORLAR

[PAGE]


KİŞİ BAŞINA 1000 DOLAR HARCIYORLAR


Dünyada yaşanan Çinli turist akını Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya gibi yerlerde turizm gelirlerinin artması anlamına geliyor. Kişi başına turizm harcamasında Çinliler dünyada ilk sıralarda geliyor. Her seyahatte ziyaret ettiği ülkeye kişi başına 1000 dolar bırakan Çinliler, yılda yaklaşık 80 milyar dolarlık bir kazanç kapısı yaratıyor. ABD gibi uzak destinasyonlarda Çinli turistlerin yaptığı harcamalar artıyor. China Daily gazetesinin haberine göre, ABD gibi pazarlarda Çinliler sadece turistik gezilere katılmak ya da lüks ürün alışverişiyle yetinmeyerek sağlık turizmi ve gayrimenkule da nakit akıtıyor ve tek bir seyahatlerinde kişi başına ortalama harcamaları 6 bin dolara kadar çıkıyor. Uluslararası Lüks  Seyahat Pazarı Asya tarafından hazırlanan rapor, varlıklı bir Çinlinin her biri sekiz günü bulan yılda ortalama üç seyahate çıktığını ortaya koydu. Raporda yer alan tespitlere göre, Çinlilerin yurtdışına gitmeye en fazla motive eden olay 'lüks alışveriş' olsa da dalma ve safari gibi deneyimleri yaşamak için de yurtdışı seyahatleri tercih ediyorlar.

10 YIL BOYUNCA GÜNDE 70 BİN ÇİNLİ YURDIŞINA İLK ÇIKIŞINI YAPACAK

[PAGE]


10 YIL BOYUNCA GÜNDE 70 BİN ÇİNLİ YURDIŞINA İLK ÇIKIŞINI YAPACAK


Çin'de orta sınıf ABD'nin nüfusundan bile kalabalık. 15 yıl içindeki ülkenin orta sınıfının büyüklüğünün şimdiki 300 milyon kişiden 800 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. Gelecek beş yıl içinde varlıklı Çinlilerin sayısının ise 4 milyondan 20 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Çin'de tüketicilere ait rakamlar sürekli değişiyor ve rakamlar değişmeye devam ettikçe küresel turizm endüstrisi üzerinde büyük bir etki yaratacak. Çinlilerin uluslararası seyahat talebi uzmanlara göre çok büyük potansiyele sahip. Artan gelir düzeyi ve zevklerin farklılaşmasının etkisiyle gelecek 10 yılda, yurtdışına yapılacak seyahatlerin yılda ortalama yüzde 17 artış göstermesi bekleniyor. Bu hesaba göre, önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl 25 milyon Çinli yani her gün yaklaşık 70 bin kişi yurtdışına ilk seyahatini gerçekleştirecek.
Çin turizmindeki gelişim, dünyanın dört bir yanında birçok turizm şirketini cezbediyor. Starwood, Hilton, Marriott ve InterContinental gibi önde gelen Amerikan otel zincirleri özellikle Çinli turistleri hedef alan programlar hazırlıyor. Bu çerçevede restoranlarının mönülerine Çin yemekleri ve kahvaltıları ekliyorlar, odalardaki televizyon kanallarına mutlaka Çin televizyonlarını ekliyorlar, odalarda Çin çayı ve çaydanlık bulunduruyorlar, hatta bazı otellerin resepsiyonlarında mutlaka akıcı Çince konuşan bir personel oluyor.

VE KARŞINIZDA YENİ NESİL ÇİNLİ TURİSTLER

[PAGE]


VE KARŞINIZDA YENİ NESİL ÇİNLİ TURİSTLER


Tüm bunlardan sonra dikkat edilmesi gereken bir nokta ise Çinli turistlerdeki değişim. Sektör uzmanlarına göre, Çin'in yurtdışı turizmindeki patlamanın ikinci dalgasındaki Çinliler bugün tanıdığımızdan daha farklı olacak. Sahneye çıkacak olan 'yeni Çinli turistler' bilgili, sofistike, teknoloji meraklısı ve genellikle 45 yaşın altında. Yeni Çinli turistler, sıradan bir tatil yerine birçok deneyimi yaşabileceği ve gittiği bölgelerdeki yerel halka iletişim içinde olabileceği geziler organize etmek istiyor. Eskiden Çinliler fotoğraf karelerinde Sidney Opera Binası ya da Eyfel Kulesi önündeki turist kafileleri olurken, artık yeni yerleri ve deneyimleri keşfetmek istiyorlar.
Turizmciler de bu yeni 'çok değerli' müşteri grubunu kendisine çekmek istiyor. Ancak birkaç nedenden dolayı bazı hayal kırıklıkları ve zorluklar yaşabilirler. Birincisi, Çinli tüketiciler yeni destinasyonları ve otel ya da mavi tur markaları gibi seyahat hizmetlerini daha çok internet üzerinden buluyor.  Aralık 2011 itibariyle 500 milyon internet kullanıcısı olan Çin'de seyahate çıkmak isteyenlerin yüzde 80'inden fazlası destinasyon ve konaklamaya ilişkin araştırmalarını online yapmayı tercih ediyor.

DAHA GENÇ VE DAHA ZENGİNLER

[PAGE]


DAHA GENÇ VE DAHA ZENGİNLER


İkincisi Batı'dan farklı olarak, Çin'de paranın çoğu 45 yaş altı kişilerde. 1960'lar ve 70'lerde yaşanan kültür devriminden dolayı, 45 yaşın üzerindeki kişilerin genellikle eğitim düzeyi yüksek değil. Bu yaş grubu ağırlıklı olarak lojmanlarda yaşıyor ve devlet kontrolündeki işletmelerde çalışıyorlar. Aksine genç jenerasyon ise çak daha iyi eğitimli ve yabancı sermayeli şirketler gibi özel işletmelerde çalışıyorlar.  Bu nedenle gelir düzeyleri de daha yüksek.
Üstelik, sayıları hızla artmakta olan milyonerler, büyüklüklerine göre sınıflandırıldıklarında üçüncü, dördüncü ve beşinci grup şehirler olarak tanımlanan Dalian, Chengdu, Xiamen, Kunming, Nannig gibi şehirlerde yaşıyorlar. Şu an zengin olarak tanımlanan kişilerin yüzde 50'si dört yıl öncesine kadar zengin olarak adlandırılmıyordu. Bu kişilerin yüzde 70'i, ülkenin dört büyük şehri Şanghay, Pekin, Guangzhou ve Shenzen'de yaşamıyor.
Üçüncüsü, Çinlilerin seyahat etme biçimlerinde de yapısal bir değişim yaşanıyor. Boston Consulting Group tarafından yapılan bir araştırma, Çinli turistlerin yüzde 95'inin, hem yurtiçinde hem de yurtdışı gezilerinde, şu anki seyahat ürünleri ve hizmetlerinden memnun olmadığını gösteriyor. Orta sınıfta büyük bir çoğunluk, özellikle de daha küçük şehirlerdeki kişiler, yurtdışında karşı karşıya kalabileceği yiyecek, içecek ya da dil gibi sıkıntılar nedeniyle hala grup paketlerini tercih ediyor. Ancak 1980'ler ve 1990'larda dünyaya gelen genç yetişkinler, artık tur rehberlerinin bayrağını takip etmiyor. kişilerin kendilerinin organize ettiği ve gruplardan bağımsız olarak yaptığı seyahatlerin sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Artık genç Çinliler, kendi eğitim düzeyleri ve perspektiflerine uygun bir şekilde farklı kültürleri keşfetmek istiyor.
Dünya Lüks Endeksi Çin Otelleri raporunda, Çinli turistlerin harcamalarının deneyimlere ve bölgelere göre nasıl bir farklılık gösterdiği değerlendirildi. Rapora göre, Çinli turistler Endonezya'nın Bali adası gibi bölgeleri spa ve sağlık turizmi için tercih ederken, Çinlilerin alışveriş için durakları Paris, Londra ve Dubai. Klasik bir tatil anlayışı için Hong Kong ve Singapur'a yöneliyorlar. Yapılan araştırmalar ve gözlemler Çin'li turistlerin profilinde de büyük bir değişim yaşandığını gösteriyor. Uzmanlar, Çin'in yarattığı turizm potansiyelinden pay kapmak isteyerlerin 'yeni Çinli turist' profiline ve öne çıkan şu yeni trendlere dikkat etmesi gerektiğini belirtiyorlar:

ÇİN TURİZMİNDE 10 YENİ TREND

[PAGE]


ÇİN TURİZMİNDE 10 YENİ TREND
* Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de yurtdışına yapılan seyahatler hem turist sayısı hem de gezilerin sıklığı açısından büyük bir hızla artış gösteriyor.
* Yurtdışına seyahatlere artan talebin ağırlıklı sebebi tatil yapmak. Tatil merkezli  seyahatlerde en büyük amaç ise gezip görmek ve alışveriş yapmak. Mayıs, ekim ve aralık aylarındaki  seyahatlerde, mevsimsel etkenlerin de yardımıyla ciddi bir artış yaşanıyor.
* Tatil için yurtdışını tercih edenler Hong Kong ile Macau'nun dışında destinasyonlara yönelmeye başladı.
* Gelir düzeyi yükselen genç meslek sahipleri,  yurtdışına yapılan seyahatlerdeki artışı körükleyen en önemli tüketici grubu.
* Turistlerin yüzde 80'ni seyahate çıkmadan önce gideceği bölge hakkında bilgi topluyor ve en büyük bilgi kaynakları internet.
* Rezervasyonlarda hala turizm acentelerinin egemenliği hakim ancak özellikle uzak destinasyonlarda online acentelerin payı giderek artıyor.
* Seyahatlerde kişi başına harcamalarda çift haneli büyüme yaşanırken, tatil bütçesinin yüzde 35'e alışverişe ayrılıyor.
* Tatildeki deneyimleri online platformlarda paylaşmak, özellikle genç nesil arasında , giderek daha fazla popüler hale geliyor.
* Çinli tüketiciler artık tercihlerini fiyata göre değil, yaşayacakları deneyimleri göz önünde bulundurarak yapıyor.
* Artık Çinli turistler daha kaliteli hizmet bekliyor ve geleneksel olarak görmeye alıştığımız turist grupları yerine bireysel seyahatleri tercih ediyor.

YENİ TURİST PROFİLİ AVRUPA'YA DAHA YAKIN

[PAGE]


YENİ TURİST PROFİLİ AVRUPA'YA DAHA YAKIN

Birçok açıdan hala gelişmekte olan bir ekonomi olan Çin'de değişen demografik yapıyı ve tüketici alışkanlıklarını doğru anlamak, bu pazarda başarılı olmak isteyen küresel seyahat ve turizm şirketleri için kritik bir önem taşıyor. Çin Uluslararası Seyahat İzleme (CITM) tarafından dünyanın birçok bölgesinden otellerin katılımıyla yapılan araştırma da Çinli turistlerin 10 yıl öncesine göre büyük bir değişimden geçtiğini gösteriyor. Farklı ülkelerin Çinli turistler hakkındaki gözlemleri şöyle:
* ABD: Tek başına iş seyahati yapan Çinliler yerine ailesiyle birlikte tatile çıkan Çinli sayısında önemli bir artış var.
* İrlanda: Ülkeye giden Çinlilerin eğitim düzeylerinin ve refah seviyelerinin daha yüksek olduğu dikkat çekiyor.
* Fransa: Lüks markaları almak için adete birbirleriyle yarışıyorlar.
* İspanya: Gezilerde farklı deneyimler yaşamaya daha açıklar. Eskisine göre İngilizcelerini daha iyi kullanıyorlar ve kendileriyle iletişim kurulmasına izin veriyorlar.
* Brezilya: Çinli turistler kültürel gezilere daha fazla ilgi gösteriyor ve alım güçleri artıyor.
* Norveç: Artık sadece turist kafileleri şeklinde dolaşmıyorlar, daha bağımsız seyahat eder hale geldiler.
* Almanya: Çinli turistler artık Avrupa kültürüne daha yakın davranıyor. Yeme alışkanlıkları, görünümleri yabancı dil açısından Avrupa ile daha uyumlu gözüküyorlar.
* İtalya: İnterneti daha sık kullanıyorlar.
* Hindistan: Hint yemeklerine beğenileri arttı.
* Japonya: Sadece zengin Çinlilerin değil, orta sınıfın Japonya'ya yaptığı seyahattler de önemli şekilde arttı.
 *Singapur: Çinli turistler artık daha üst kategorideki otel odalarını tutuyor.
* Avustralya: Eski ile kıyaslandığında Çinli turistlerin entellektüel düzeylerinin daha yüksek olduğu ve bir grubun dışına çıkarak bağımsız seyahat edecek güveni geliştirdikleri görülüyor.

ÇİN'IN DÖVİZ GELİRİ 22 YILDA 173 KAT ARTTI  

Ekonomik reformlar ve 2008 Pekin Olimpiyatları gibi organizasyonlar, Çin'de turizm sektörünün son yıllardaki hılı büyümesinde önemle bir rol oynadı. Çin, turizmdeki atağıyla yabancıların kendi ülkesinde yaptığı harcamalarda ve Çinlilerin yurtdışı harcamalarında dünyanın üçüncü büyük ülkesi, iç turizmde ise dünyanın en büyük pazarı haline geldi. Yabancı turistten elde edilen döviz geliri 1978-2010 yılları arasında 173 kat yani yıllık ortalama yüzde 17.5 artış gösterirken, iç turizmde elde edilen gelir 1994-2010 döneminde 11.3 kat arttı. 2011 yılında Çin'de yabancı turistlerin gecelik konaklama sayısı yüzde 3.44 artışla 57.8 milyon oldu. Döviz gelirleri de yüzde 5.78 yükselerek 48.5 milyar dolara ulaştı. Yerli turist sayısı da yüzde 13.2'lik artışla 2.64 milyar oldu.
Çin ekonomisinin temel direklerinden birine dönüşen turizim ekonominin gidiş hatında, tüketimin artmasında, iş imkanlarının yaratılmasında, kentsel ve kırsal kesimde dengeli kalkınma sağlanmasında, kültür alışverişinde, çevre bilincinin artırılmasında ve Çin ile dünyanın geri kalanı arasındaki dostluğun pekiştirilmesinde her geçen gün daha fazla rol oynuyor. Pekin yönetimi, turizm stratejisini sektörel düzeyden ulusal bir düzeye yükselterek, turizmin önemini vurgulamış oldu. Şu an dünyanın en çok ziyaret edilen dördüncü ülkesi olan Çin'in gelecek 10 yıl içinde en önemli uluslararası turizm destinasyonu olması bekleniyor.

Çin vize işlemlerini zorlaştırıyor
 

[PAGE]


Çin vize işlemlerini zorlaştırıyor

Dünyanın en fazla turist çeken destinasyonları arasında cazibesi giderek artan Çin, ziyaretçiler için vize kurallarını sıkılaştırıyor. Çin bundan sonra ülkeye giriş yapmak isteyenlerden davet mektubu ve otel rezervasyonlarını da isteyecek. Çin'in Amerikan Turistik vize için başvuranlar 'yetkili bir turizm birimi, şirket ya da kişiden kendilerini Çin'e davet eden bir yazı sunmak zorunda kalacaklar. Bunun yanında, biletlerinin ve otel rezervasyonlarının fotokopilerine de vermek durumundalar. Çin yönetimi, söz korusu kararları, ülkedeki yabancıların statüsünü inceleme altına alması ve ülkeye illegal biçimde giriş yapılmasını engelleme çabaları kapsamında alındı. Dünya Turizm Örgütü, Çin'in 2015'te dünyanın en önemli turist destinasyonu olacağı tahmininde bulunuyor. Şanghay'daki turizm analistleri, Bloomberg'e yaptıkları açıklamada, yeni kuralların hayata geçirilmesinin turist sayısı üzerinde etkili olabileceğini ve turizm acentelerinin gelirlerini düşürebileceğini söylediler. Çin, 1 Ağustos'tan önce ABD'de bu belgeleri talep etmiyordu. Japonya, Tayland ve Yeni Zelanda'daki Çin büyükelçilikleri ve konsoloslukları da web sitelerinde yeni kuralları duyurdu.
Çin, Türk vatandaşlarından vize talep ediyor. Vize işlemlerinde gidiş-dönüş biletinin fotokopisi istenirken, davet mektubu talep edilmiyor. Yeşil pasaport sahipleri vize almadan maksimum 30 gün Çin'de kalabiliyor. Hong Kong ise Türk vatandaşlarına kapıda 90 günlük vize veriyor.
Dünya Bankası verilerine göre, Çin 2010 yılında çektiği 55.7 milyon turistle İspanya'yı geride bırakarak Fransa ve ABD'nin ardından en çok ziyaret edilen üçüncü ülke oldu. Bu rakam, Çin'in 27 milyon turistin gittiği 1999 yılından bu yana ziyaretçi sayısını iki katından fazla artırdığına işaret ediyor.

Türkiye'nin payına 100 bin Çinli düşüyor
 

[PAGE]


Türkiye'nin payına 100 bin Çinli düşüyor

Her yıl yaklaşık 70 milyon Çinli turist yurt dışı tatili yapıyor. 2011 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Çinli turist sayısı 96 bin 701 olarak tespit edildi.  2012'de bu rakamın 100 bini bulacağı tahmin ediliyor ancak sektör yetkilileri bu rakamın potansiyelin çok altında olduğu belirtiliyorlar. Türkiye'de 2012 yılı "Çin Kültür Yılı" olarak ilan edildi. Bu çerçevede çeşitli etkinlikler düzenleniyor,  karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriliyor. Çin'de de 2013, 'Türk Kültür Yılı' olarak kutlanacak . Bu tanıtım etkinliklerinin ikili turizmi geliştirmesi bekleniyor.
Türkiye'den Çin'e yapılan seyahatlerin büyük çoğunluğunun ticari ziyaretler olduğu göze çarpıyor ancak her geçen gün turistik amaçlı Çin gezilerinin sayısı da artıyor. 2000'li yılların başında toplam seyahatler içinde yüzde 90 olan ticari amaçlı gezilerin oranı turizm acentelerinin verilerine göre yüzde 70'lere gerilemiş durumda.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu çerçevede karşılıklı bir çok projenin hayata geçeceğini, yapılacak kültürel etkinliklerin planlandığını duyurmuştu. Bu kapsamda iki ülkenin karşılıklı olarak kültür merkezleri açması planlanıyor. Bu yıl bitmeden de Çin'in ünlü asker heykellerinin bir kaç örneğinin Türkiye'de sergileneceği belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha önce yaptığı açıklamalarda, 2013'ün sonuna gelmeden bir Yunus Emre Kültür Merkezi'ni Pekin ve birkaç yerde açma imkanı olacağını, aynı şekilde Ankara ve İstanbul'da Çin Kültür Merkezi açılmasının planlandığını söylemişti. Çin'de bulunduğumuz yıl içinde, Çin Türkiye için Şiyan'daki ünlü Terakota askerlerin birkaç örneğini getirecek.
Birinci Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan heykeller, 1974'te Çin Halk Cumhuriyeti'nin Shaanxi eyaleti yakınlarında bir çiftçi tarafından bulundu. MÖ 210 tarihinde yapılmış, boyları 183-195 santimetre arasında değişen heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklı. Dönemin imparatoru Qin Shi Huang'ın Mezarı ve Terracotta Ordusu, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne alınmıştı.

Çinlilerin gözdesi Paris yine rekor kıracak

[PAGE]


Çinlilerin gözdesi Paris yine rekor kıracak

Fransa'nın başkenti Paris bu yıl yine ağırladığı ziyaretçi sayısıyla turizm alanında yeni bir rekor kıracak. Paris Turizm Genel Müdürü Paul Roll, düzenlediği basın toplantısında, başkentin ağırladığı ziyaretçi sayısının geçen yıla oranla bu yıl yüzde 1.5 artış göstermesinin beklendiğini söyledi.  Roll, mali kriz yüzünden bu yıl Paris'i ziyaret eden Fransız turist sayısının yüzde 3.2 azaldığını, ancak yabancı turist sayısında yüzde 6 artış gösterilmesiyle yeni bir rekora imza atılacağını duyurdu.
Paris geçen yıl, 15.6 milyon ziyaretçi ağırlarken, bu oranın 8.4 milyonunu yabancı turistler oluşturmuştu. Paris'i en çok ziyaret eden turistler arasında ABD, İngiltere, Çin, Japonya ile Ortadoğu ülkelerinden gelenler bulunuyor.  Bu yıl Paris'i ziyaret eden ABD'li turistlerin sayısının bir önceki yıla oranla yüzde 14.6, Çinli turist sayısının yüzde 14.7, İngiliz turist sayısının ise yüzde 7.9 artış göstermesi bekleniyor. Yine Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısının yüzde 19.6 artış göstereceği tahmin ediliyor. Euronun dolar ve sterline karşı değer kaybetmesinin de ABD ve İngiliz turist sayısındaki artışta önemli rol  oynadığı tahmin ediliyor. Paris, turistik, tarihi ve kültürel merkezlerine olan ilgi dışında düzenlediği fuar ve sergilerle de her yıl çok sayıda yabancı turistin ilgi odağı oluyor.

Rakamlarla Çin Turizmi

[PAGE]

Rakamlarla Çin Turizmi

70 milyon turist
2011'de yurtdışına
seyahata giden Çinli turist

%19.75
Çinli turist sayısında
yılın ilk yarısında artış

1000 dolar
Çinlilerin yurtdışında
yaptığı kişi başına harcama

80 milyar dolar
Çinli turistlerin
yarattığı gelir miktarı

57.8 milyon
2011'de Çin'de yabancıların
gecelik konaklama sayısı

48.5 milyar dolar
Çin'in 2011'de
turistlerden elde edilen döviz

3. destinasyon
Çin, dünyada en çok
ziyaretçi çeken üçüncü ülke

%17
Gelecek 10 yılda seyahatlerde
beklenen yıllık ortalama rtış

100 bin
Türkiye'yi bu yıl ziyaret
etmesi beklenen Çinli sayısı


 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir