Çinliler yurt dışında 200 milyar dolar harcadı
2015'te yurt dışına seyahat eden 120 milyon Çinli turist, dünya genelinde 194 milyar dolar harcadı
Birleşmiş Milletler (BM), Çinli turistlerin geçen yıl yurt dışına en çok seyahat eden ve en çok para harcayan millet olduğunu bildirdi. Çinlilerin 2015'te yurt dışı seyahatlerde harcadıkları toplam para ise 194 milyar dolar.
BM Dünya Turizm Örgütü'nün raporuna göre, Çinli turistler, 2015'te dünya turizmde başı çekti. Raporda Japonya, Tayland gibi Asya ülkelerinin yanı sıra ABD ve Avrupa'nın Çinli turistlerden büyük ekonomik gelir elde ettiği vurgulandı.
Çin, geçen sene de son üç yıldır zirvede olduğu yurt dışına en çok turist gönderen ülkeler sıralamasındaki liderliğini korudu.
Çin Ulusal Turizm İdaresi'nin verilerine göre, 2015'te 120 milyon Çinli, uluslararası destinasyonlara seyahat etti. Bu turistlerin, dünya genelinde geçen yıl 194 milyar dolar harcadığı belirtildi. Uluslararası seyahat eden Çinli sayısında geçen yıl, 2014 yılına oranla yüzde 4,4'lük artış kaydedildi.
Çinli turistlerin en çok tercih ettiği 10 ülke ise Japonya, Tayland, Güney Kore, ABD, Singapur, Avustralya, Rusya, Endonezya, Yeni Zelanda ve Birleşik Kırallık şeklinde sıralandı.
Dünyada geçen yıl en çok yabancı turist çeken ülke olan Fransa, iki milyon Çinliyi ağırlarken, milli gelirinin üçte birini turizmden sağlayan Tayland'ı ise 2015'te 8 milyonu aşkın Çinli turist ziyaret etti.
BM'nin raporuna göre, dünyada uluslararası seyahat eden kişi sayısı, geçen yıl 50 milyonluk artışla 1,18 milyara ulaştı.
En çok alışverişe harcadılar
1 milyar 340 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, son yıllarda hızla kalkınan ekonomisine paralel olarak kendi "orta direk" sınıfını oluşturdu.
Seyahat ettikleri yurt dışı destinasyonlarında "eli açıklıkları" ile bilinen Çinli turistlerin harcama kalemlerinin başında toplam harcamalarının yüzde 57,76'ını oluşturan alışveriş geldi. Diğer harcama kalemleri ise konaklama, ulaşım, yemek şeklinde sıralandı.
Çin'den Türkiye'ye 2014'te 200 bin kişi seyahat etmişti. Bu rakamın, 2015'te yüzde 50 artışla 300 bine ulaşması hedefleniyordu.