Çipras Draghi’yi aradı

Yunanistan Başbakanı Çipras, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'yi telefonla arayarak anlaşma sağlamak istediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'yi telefonla aradığı açıklandı. Reuters'a konuşan bir kaynağa göre Çipras, telefonda, hükümet olarak bir anlaşma sağlamak istediklerini iletti. ECB sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. 

Çipras hükümetinin Avrupa çıkarması

Yunanistanda Çipras Hükümeti, ekonomik darboğazdaki ülkeyi düzlüğe çıkarabilmek adına kendi ekonomi programını hayata geçirmek için Euro Bölgesi ülkeriyle görüşmelere
hızlandırdı.  

Geride bıraktığımız hafta Avrupa Parlamentosu Başkanı ve Eurogroup Başkanı’yla görüşen Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, dün Paris'te Fransa Ekonomi Bakanı Michel Sapin'i ziyaret etti. Yunan maliye bakanı Varoufakis ile Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem görüşmesi gergin geçmişti.  

Yunan Bakan, bugün İngiltere Maliye Bakanı’yla, salı günü ise İtalya Ekonomi Bakanı ile yüz yüze görüşecek. Öte yandan Fransa Maliye Bakanı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Varoufakis, birkaç ay içinde yeni bir borç anlaşmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Varoufakis, Mayıs sonuna kadar mali canlandırma içeren ve borçların büyüme performansına göre ödeneceği bir plan istediklerini kaydetti.

Fransa'dan Yunanistan'a destek

Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi Fransa Maliye Bakanı ise, Yunanistan'ın borcunu affetmenin söz konusu olmadığını, ancak Fransa olarak Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşmasına yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti. 

"Yunan bankalarını fonlamaya devam etmeyiz"

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Erkki Liikanen'den  Yunanistan'a uyarı geldi.  Finlandiya basınına konuşan Liikanen, Yunanistan konusunda Şubat sonuna kadar bir anlaşmaya varılması gerektiğini, aksi takdirde Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankaları fonlamaya devam edemeyeceğini söyledi. 

"Yunanistan için daha fazlasını yapamayız"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'a sert çıktı.  Merkel, Yunanistan'ın milyarlarca Euro’luk ödemeden muaf tutulduğunu ve daha fazlasının yapılamayacağını söyledi.

"Eğer sorumlu bir siyasetçi olsaydım..."

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise, "Eğer sorumlu bir Yunan siyasetçi olsaydım, borç silme konusunda herhangi bir tartışmaya öncülük etmezdim" ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın toplam borcu 315 milyar euro. Bu meblağ da ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 175'ine karşılık geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir