Çipras'tan Kıbrıs açılımı

Yunanistan yeni Başbakanı Çipras geleneği bozmayarak ilk ziyaretini Güney Kıbrıs'a yaptı. Ada tarihinde bir ilke imza atacak olan Çipras, Kıbrıslı Türklerle de görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Başbakanı Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne gerçekleştirdiği ziyaretinde, Kıbrıs sorununun Atina hükümetinin öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.

Geçen ay yapılan seçimde iktidara geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yapan Çipras, Larnaka Havaalanı'nda GKRY Dışişleri Bakanı İoannis Kasuludis tarafından karşılandı.

Çipras, daha sonra beraberindeki heyetle Lefkoşa'ya geçerek Rum lider Nikos Anastasiadis’i ziyaret etti. GKRY cumhurbaşkanlığı konutunda Anastasiadis tarafından törenle karşılanan Çipras, yaptığı açıklamada başbakan sıfatıyla ilk yurt dışı ziyaretinde Kıbrıs'a gelmesinin tesadüf olmadığını, Kıbrıs’ın Yunanlılar için özel bir anlamı olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun Atina hükümetinin öncelikleri arasında bulunduğunu ifade eden Çipras, "Kıbrıs, Yunan hükümetinin kalbinde ve aklında. Yeni bir hükümet kurulmasının, Helenizmin ses sahibi olması ve kendine yaraşır şekilde haklarını araması ihtiyacıyla bağdaşacağını umuyorum" dedi.

Türk STK temsilcileriyle görüşecek

Yunanistan Başbakanı Çipras ziyareti sırasında Kıbrıs Türk sivil toplum örgütü temsilcileriyle Rum kesiminde kalacağı otelde görüşecek.Çipras örgüt temsilcilerinin Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirmelerini ve önerilerini dinleyecek.

Anastasiadis de Çipras’ın Kıbrıs'a ilgisinin bilindiğini belirterek, "Yapacağımız görüşmelerde, aramızdaki anlaşma duygusu ve ortak anlayışın bir kez daha teyit edileceğini umuyorum" diye konuştu.

Çipras, Kıbrıs ziyareti çerçevesinde Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Rum meclisinin özel oturumunda bir konuşma yapacak. Çipras, Rum siyasi partilerinin liderleriyle de ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak. Yunanistan Başbakanı Çipras’a Kıbrıs ziyaretinde Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve yakın çalışma arkadaşı Devlet Bakanı Nikos Pappas eşlik ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir