Çipras'tan Türkiye'ye suçlama

Yunanistan Başbakanı Çipras Türkiye'yi sığınmacılar konusunda suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege kıyılarından Yunanistan'a geçen mültecilerin sayısında ciddi bir azalma olmasına rağmen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Türkiye'ye yüklendi. Çipras, Türkiye'nin taleplerinin Ege denizinde Avrupa'ya göçmen ve mülteci taşıyan kaçakçıları önleme görevinde olan NATO gemileri için engel yarattığını iddia etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından basın toplantısında konuşan Çipras, engellerin arasında bölgeye tam operasyon erişimi verilmemesinin de olduğunu söyledi.

Çipras, "NATO görevinin, sorunun çözümüne katkı sağlaması için Yunanistan tüm çabayı sarf edecek" dedi.

Çipras, "Maalesef engellerin Türkiye'nin tek taraflı talepleri ve pozisyonundan kaynaklandığı net. Bu talep ve pozisyonlar bizim hava sahamızı ihlal sayısındaki artışla da ifade ediliyor" dedi.

NATO Mart ayında gemileri Yunanistan ve Türkiye'nin Ege'deki sularına göndermişti. Önceki gün yapılan açıklamada NATO Türkiye'den Yunanistan'a giden göçmen sayısının önemli şekilde düştüğünü fakat kaçakçıların rotaları hızlı bir şekilde değiştirebildiğini, dolayısıyla yetkililerin güvenlik çabalarını çok erken sonlandırmamaları gerektiğini belirtti.

'Türkiye anlaşmayı başarıyla uyguluyor'

Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) ile vardığı düzensiz göçmenlere ilişkin anlaşmayı başarıyla uyguladığını söyledi.

Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ve Arnavutluk dışişleri ve içişleri bakanları, Balkanlar'da sığınmacılar, sınır güvenliği ile ilgili işbirliği konularını görüşmek üzere Yunanistan’ın Selanik kentinde bir araya geldi.

İki gün süren görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kocias, dört ülke arasındaki görüşmelerde sığınmacı krizine karşı Avrupa değerleri temelinde mücadele edilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını ifade ederek, Türkiye ve AB arasındaki anlaşmanın olumlu sonuçlar getirdiğini belirtti.

Kocias, “Görüşmelerde göçmenlerin iade konusunu da ele aldık ve Türkiye ile AB arasındaki anlaşmayı özel bir açıdan değerlendirdik. Tespit ettik ki, Türkiye bu dönemde anlaşmayı, diyebilirim ki, başarıyla uyguluyor. Bu anlaşma ile Türkiye ve Yunan adaları arasındaki insan hareketliliği büyük oranda azaldı.” dedi.

Bu konuda, olası olumsuz gelişmelere karşı alternatif bir plana ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Kocias, “Buna rağmen, uygulamada boşluklar olabilir. Bu nedenle olası acil durumlar için de bir B planına ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da sığınmacı kriziyle mücadelede, nüfusların kayıt altına alınması, taşınması, sınır güvenliği sağlanarak insan tacirleriyle etkin şekilde mücadele edilmesi ve yasal göçle ilgili doğru mekanizmaların oluşturulması gibi konuların görüşmelerin ana başlıklarını oluşturduğunu aktaran Kocias, bu kapsamda dört ülkenin gizli servisleri arasında yakın işbirliği yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.(Kaynak: Reuters- AA)