”Clinton, İsrail'le olan diyaloğu teşvik etti”

Crowley, Davutoğlu'yla telefonda konuşan Clinton'ın ABD'nin, PKK konusunda yardımcı olma taahhüdünü yinelediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye-İsrail ilişkisinin bölgenin geleceği açısından "hayati önem" taşıdığını vurgulayarak, Bakan Davutoğlu'nu, İsrail ile "önemli diyaloğu" sürdürmeye teşvik ettiği bildirildi.

Clinton'ın Davutoğlu'na, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede yardımcı olma taahhüdüne yeniden vurgu yaptığı da belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, günlük basın toplantısında, Clinton-Davutoğlu görüşmesinin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Crowley, iki bakanın, 45 dakika civarında süren telefon görüşmesinde, İran konusundaki durum da dahil olmak üzere  bir dizi konuyu gözden geçirdiğini kaydetti.

"Bakan Clinton, ABD'nin, yabancı bir terör örgütü olarak ilan edilen PKK konusunda yardımcı olma taahhüdünü yineledi" diyen Crowley, "PKK'nın Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak düşmanı olmayı sürdürdüğünü ve bölgenin istikrarına tehdit oluşturduğunu" söyledi.

Crowley, "Türkiye ve Irak tarafından, PKK sorunuyla başa çıkmak için verilen çabaları desteklemeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Sözcü Crowley, "Bakan Clinton, ayrıca görüşmede Davutoğlu'nu, İsrail ile 'önemli diyaloğu' sürdürmeye teşvik etti, çünkü bu ilişki (Türkiye-İsrail), bölgenin geleceği açısından hayati önem taşımayı sürdürüyor" dedi.

İran ve İsrail konuşuldu

Görüşmede, terörle mücadele konusundaki işbirliğinin yanı sıra İran'ın nükleer programı ile ilgili atılacak adımlar ve izlenecek diplomatik süreç ele alındı.

Edinilen bilgiye göre, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemiye saldırısı konusunun da ele alındığı görüşmede, Davutoğlu, uluslararası bir komisyon kurulmasının önemini bir kez daha vurguladı.

Clinton'ın Kafkaslara son yaptığı, Davutoğlu'nun da Balkanlar'a yaptığı ziyaretler hakkında görüşlerini birbirlerine aktardıkları öğrenildi.

"Türk Diplomasisini takdir ettik"

Amerikalı üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin İran konusundaki diplomasisini takdir ettiklerini, ancak bu noktada İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5 1) ile temasa geçmesi gereği üzerine odaklanılması gerektiğini belirtti.

Yetkili, "Türk diplomasisini (İran konusundaki) takdir ettik, ancak Clinton'ın görüşmedeki mesajı, bu noktada İran'ın, kanal olarak, IAEA ve P5 1 ile temasa geçmesinin zamanı olduğu, herkesin İran'ı, bu noktada UAEA ve P5 1 ile temas kurması için teşvik ediyor olması gerektiği şeklindeydi" dedi.

Yetkili, Clinton'ın bu sözlerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığını sözlerine ekledi.

Amerikan haber ajansı The Associated Press'in (AP) haberinde de Amerikalı yetkilinin sözleri, "Türkiye'nin, İran'a nükleer programından dolayı baskı uygulamaya dönük uluslararası çabaların dışında kalmayı kabul ettiği" şeklinde yorumlandı. AP'nin haberinde, yetkilinin, Clinton'ın telefon görüşmesinde Davutoğlu'ndan, "konunun P5 1 ve IAEA'ya bırakılmasını istediği, Bakan Davutoğlu'nun da bu görüşü paylaştığı" ifadesine yer verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir