Çöplerin yakılması havayı sanılandan daha fazla kirletiyor

Dünyada çöplerin yüzde 40'ından fazlası arka bahçelerde, açık alanlarda, çöplüklerde ya da çöp yakma fırınlarında imha ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ  - Dünyada yaygın biçimde uygulanan çöp yakma işleminin, havayı sanılandan daha fazla kirlettiği bildirildi. 

Sonuçları "Environmental Science and Technology" dergisinde yayımlanan araştırma, çöp yakma işleminin havaya, hükümetlerin bildirdiğinden daha fazla kirletici madde saldığını gösterdi.  

Araştırmacılar, dünyada yılda iki milyar ton çöpün yüzde 40'ından fazlasının, arka bahçelerde, açık alanlarda, çöplüklerde ya da çöp yakma fırınlarında imha edildiğini, birçok hükümetin, sadece çöp yakma fırınlarının salımlarını ölçtüğünü belirtti. 

Araştırmada, çöplerin yakılmasıyla salınan karbondioksit, karbonmonoksit, cıva ve çok küçük parçacıklı madde gibi, güneş ışınlarını donuklaştıran veya akciğerlere dolan diğer kirleticilerin ilk geniş kapsamlı değerlendirmesi yapılıyor. 

Çin ve Hindistan'ın, vatandaşlar tarafından yakılan en fazla çöpe sahip olduğu, Çin, Brezilya ve Meksika'nın atıkların büyük kısmını çöplüklerde yakarak imha ettiği belirtilen araştırmada, dünya çapında PM 2.5 olarak adlandırılan parçacıklı maddenin yüzde 29'unun ve cıva emisyonlarının yüzde 10'unun, çöplerin yakılmasından kaynaklandığı, bu işlemin ayrıca dünyada insan eliyle karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 5'ini oluşturduğu kaydedildi.  

Araştırma ekibinin lideri, Colorado'daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi'nde görevli Christine Wiedinmye, bu araştırma sayesinde, çöp yakımı ve atık yönetimi konusunda ne kadar az şey bildiklerini farkına vardığını belirterek "Gerçekten ilginç olan tüm bu toksinler. Bunu daha derinlemesine araştırmamız lazım" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir