Çözüm konusunda iyimser değilim

Hristofyas, "Üye ülkelerin, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin Kıbrıslılara ait olması ve dışarıdan çözüm empoze edilmemesi konusunda hemfikir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA- Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, "Kıbrıs sorununun yıl sonuna kadar çözüleceği konusunda iyimser değilim" dedi.

Rum radyosunun haberine göre, New York'ta BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üye ülke temsilcileri onuruna verdiği yemekten sonra açıklamada bulunan Hristofyas, "Türkiye ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun müzakerelerdeki tutumu nedeniyle, Kıbrıs sorununun bu yılın sonuna kadar çözüleceği konusunda iyimser olmadığını, bunu beş daimi üye ülkenin temsilcilerine ilettiğini" söyledi.

Mülkiyet konusunun, toprak ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konularıyla ilişkilendirilmesi ile kapalı bölge Maraş'ın Rumlara verilmesi önerisinin, Türkiye ve Eroğlu tarafından reddedildiğini de toplantıda dile getirdiğini belirten Hrsitofyas, Kıbrıs sorununu çözmek için verilen çabalarda durumun geçen yıldan daha iyi durumda olmadığını savundu.

Beş daimi üyenin tutumlarına ilişkin ise Hristofyas, "üye ülkelerin, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin Kıbrıslılara ait olması ve dışarıdan çözüm empoze edilmemesi konusunda hemfikir olduklarını" öne sürdü.

Hristofyas, beş daimi üye ülke temsilcilerinin ayrıca, "Kıbrıs sorununda uluslararası bir konferans gerçekleştirilmesi konusunda, böyle bir konferansın, ancak iç konularda uzlaşı ihtimali bulunması halinde yapılması ve konferansın, Kıbrıs sorununun uluslararası boyutuyla meşgul olması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını" ileri sürdü.

"Yemekte, beş daimi üye ülke temsilcisine, Türkiye ile doğrudan müzakere etme isteğini de ilettiğini" belirten Hristofyas, bu talebinin müzakerelere alternatif teşkil etmeyeceğini, müzakerelerin, BM Genel Sekreteri gözetiminde süreceğini savundu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir