Danimarka kabinesinde revizyon

Başbakan Helle Thorning-Schmidt ve koalisyon ortağı Margrethe Vestager, yeni atanan 10 bakanla saraya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG - Danimarka'da Sosyalist Halk Partisi'nin (SF) üçlü koalisyondan çekilmesinin ardından boşalan bakanlıklara yeni atamalar yapıldı. 

3 Ekim 2011 tarihinde kurulan koalisyon hükümetinde yer alan SF'nin geçen hafta hükümetten çekilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Vergi Bakanlığı, Sosyal İşler ve Uyum Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlıkları boş kalmıştı.

Bunun üzerine, Başbakan Helle Thorning-Schmidt ile Ekonomi ve İçişleri Bakanı olan Radikale Venstre lideri Margrethe Vestager hafta sonu yeni atamalar üzerinde anlaştı. Buna göre, Sosyal Demokrat Parti'den Nick Haekkerup Sağlık Bakanı; Kirsten Brosböl Çevre Bakanı ve Magnus Heunicke Ulaştırma Bakanı olarak atanırken, Radikale Venstre'den Martin Lidegaard Dışişleri Bakanı, Morten Östergaard Vergi Bakanı, Manu Sareen ise Sosyal Eşitlik, Uyum ve Çocuk Bakanı oldu. 

Öte yandan, yeni atamalar nedeniyle diğer bazı bakanlıklarda da değişiklikler oldu. Buna göre, Sosyal Demokrat Parti'den Mögens Jensen Ticaret ve Kalkınma Bakanı; Radikale Venstre'den Rasmus Helveg Petersen İklim ve Enerji Bakanı; Sofie Carsten Nielsen Eğitim Bakanı; Marianne Jelved de Kilise ve Kültür Bakanı olarak atandı. 

Liste kraliçeye sunuldu 

Yeni atamalar üzerine, Başbakan Thorning-Schmidt ve Radikale Venstre lideri Margrethe Vestager, beraberlerinde yeni bakanlarla Amalienborg Sarayı'na giderek Kraliçe 2. Margrethe'e listeyi sundu. 

Saraydaki kabulün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Helle Thorning-Schmidt, "Sosyal Demokratlar ve Radikale Venstre arasında bakanlıklar için doğru bir kombinasyon yaptık. Bence bu çok güçlü bir takım olacak" dedi.  

Schmidt, bunun son revizyon olup olmayacağı sorusuna ise her revizyonda en iyi ekibi bulduğuna inandığını ve hep son revizyon olmasını umduğunu söyledi. 

Krizin nedeni, enerji şirketinin ABD firmasına satılması 

Danimarka hükümetinde yaklaşık 2 ay sonra tekrar revizyon gerektiren koalisyon krizi, Danimarka'nın devlet sermayeli enerji şirketi DONG'un kısmi olarak Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs'a satışına karar verilmesiyle doğdu.  

Özelleştirme konusunda SF içinde birlik sağlanamayınca, parti lideri Anette Vilhelmsen geçen hafta hükümetten çekilme ve parti liderliğini bırakma kararını açıklamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir