Denktaş: Ben olsam müzakeleri keserim

KKTC Eski Cumhurbaşkanı Denktaş ATAD kararının ardından yapılması gerekenin müzakerelerin kesilmesi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Avrupa Toplulukları Adalet Divanının (ATAD) Orams davasıyla ilgili kararına ilişkin, "Ben olsam büsbütün görüşmeleri keserim" dedi.

İstanbul Barosuna nezaket ziyaretinde bulunan Denktaş, burada yaptığı açıklamada, Orams davasıyla ilgili uzun süredir Türk ve KKTC hükümetlerinin acele bu davaya müdahil olması gerektiğini söylediğini belirtti.

İngiltere'de tanıdığı avukatların, bunun bir şart olduğunu söylediklerini ifade eden Denktaş, işlerin tek yönlü ilerlediğini kaydetti. 

Loizidu davasında da AİHM'in kendilerini dinlemeden tek taraflı karar verdiğini ifade eden Denktaş, "Ecevit Hükümeti 6 yıl bunun tazminatını ödemedi. Yeni hükümet bu tazminatı öder ödemez ardından sırayla diğerleri gelmeye başladı" şeklinde konuştu.

İngiltere tarafının da bu kararı kabul etmesi durumunda Rum mahkemesinin vermiş olduğu kararın tüm Kıbrıs'ta geçerli olacağını dile getiren Denktaş, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda AB ülkelerinde geçerli bir karar oluyor. 'KKTC'nin çıkarmış olduğu yasalar ve vermiş olduğu tapular geçersizdir'. Bu korkunç bir şeydir. Sayın Talat'ın yapması gereken, Dimitris Hristofyas'a, 'o zaman mal-mülk meselesini konuşmuyoruz' diyerek, onu askıya alması ve tapularının arkasında olduğunu dünyaya duyurmasıdır. Ben olsam büsbütün görüşmeleri keserim." 

Denktaş, AB'nin Rum kesimini Birliğe almakla büyük hata yaptığını belirterek, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu, Kıbrıs meselesinin sürekli bir engel olarak Türkiye'nin önüne konulduğunu ifade etti.

Türkiye'ye, "Hallet de gel" denildiğini vurgulayan Denktaş, Türkiye'nin elindeki en önemli kozun Kıbrıs meselesi olduğunu, AB'ye, "Ben üye olmadan, Ankara Anlaşması'na göre Kıbrıs üye olamaz" demesi gerektiğini kaydetti.