Dev banka stres testini geçemedi

ABD Merkez Bankası (Fed), geçtiğimiz hafta açıKladığı ve 30 bankaya uyguladığı stres testine ek olarak yaptığı testte Citigroup ve 4 bankanın daha sermaye planlarını reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- ABD’nin önde gelen bankalarından Citigroup, Fed’in yeni reformlar çerçevesinde sermaye yeterlilik oranlarını mercek aldığı testte sınıfta kaldı. 

Fed yaptığı açıklamada, Citigroup'un risk yönetimi ve kontrolü uygulamalarında yeterli ilerleme göstermediğinin tespit edildiğini bildirdi.

Fed'in kapsamlı sermaye analizi ve değerlendirmesi programı çerçevesinde son 4 yıldır bankaların sermaye planlama süreçlerini ve sermaye yeterliliğini hem nitelik hem de nicelik açısından analiz ettiği belirtildi.

Açıklamada, bankaların yürüttüğü temettü dağıtma, yeni hisse çıkarma veya hisselerini geri satın alma gibi işlemlerinin de değerlendirme kapsamında olduğu kaydedildi.

Fed, Citigroup'un sermaye planının 2013 yılında da reddetmiş ve bu olay CEO Vikram Pandit'in görevden alınmasına öncülük etmişti.

Citigroup CEO'su Michael Corbat yaptığı açıklamada, Fed'in kararından duydukları hayalkırıklığını saklamayacağını belirtti. 

Citigroup, 1,2 milyar dolar tutarındaki hises geri alım programının ve hisse başına 0,01 dolar temettü ödeme planını devam ettirecek. 

Fed, Citigroup'un yanı sıra HSB Holding PLC, Royal Bank of Scotland ve Santander'in ABD'deki birimllerinin sermaye planlarına onay vermedi. 

Bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının  düzenlemek için 90 günlük zamanı var. Haber sonrasındna Citi hisseleri yüzde 5 düşüş kaydetti.