Devlet yardımı alan yöneticilerin ödemeleri azalacak
ABD Hazinesi'nden en fazla yardımı alan 7 şirketin 25 üst yöneticisine yapılan ödemeler yüzde 90'a kadar azaltılacak
WASHINGTON - ABD'de finansal kriz döneminde devletten milyarlarca dolar alan şirketlerin üst yöneticilerine yapılan ödemelerin büyük oranda azaltılması planlanıyor.
Konuya yakın kaynaklara göre, ABD Hazinesi'nden en fazla yardımı alan 7 şirketin 25 üst yöneticisine yapılan ödemeler yüzde 90'a kadar azaltılacak. Hazine Bakanlığının birkaç gün içinde bu planı açıklayacağı belirtildi.
Bu plandan Bank of America, American International Group (AIG), Citigroup, General Motors, GMAC, Chrysler ve Chrysler Financial şirketlerinin etkileneceği, bu 7 şirkette en fazla kazanan 25 kişinin toplam ücretinin ortalama yüzde 50'ye kadar azalacağı kaydedildi.
ABD yönetiminin 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Planı (TARP) kapsamında ücretlerle ilgili işlerden sorumlu Hazine yetkilisi Kenneth Feinberg, her bir şirketteki ödemelerle ilgili görüşmeleri yürütecek.
Şirketlerin uzun dönemde sağlıklı finans yapısı için ödemelerin biçiminde değişiklik yapılması öngörülen plana göre, üst yöneticilerin ücretleri ortalama yüzde 90'a kadar azaltılacak, ayrıca ücretin geri kalanı yıllarca satılamayacak hisse senedi olarak verilecek.
Ayrıca, üst yöneticilerin, kulüb üyeliği ve şirketin araçlarının kullanımını kapsayan ve her yıl 25 bin doları aşan yan ödemeleri kullanabilmeleri izne bağlı olacak.
Kurtarma planından aldıkları yardımı ödeyen Goldman Sachs ve JPMorgan Case ile küçük şirketler bu plan kapsamına alınmayacak.
Bu plana göre, kurtarma planından 180 milyar dolardan fazla yardım alan AIG'de hiç bir üst yönetici 200 bin dolardan fazla gelir elde edemeyecek.
ABD Başkanı Barack Obama, küresel finansal kriz sırasında ülkenin büyük bölümü halen sıkıntı çekerken, prim ödemelerini eleştirmiş, bu ortamda AIG'in yöneticilerine 165 milyon dolar prim ödenmesini "rezalet" olarak nitelemişti.