Dış piyasalar, Fed sonrası pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar Fed tutanakları sonrası pozitif seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, dün açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının ardından pozitif seyrederken, bugün ve yarın açıklanacak makroekonomik verilerin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor. 

ABD'de dün açıklanan Fed'in aralık ayı toplantısının tutanaklarında enflasyonun petrol fiyatlarındaki düşüşle gerileyebileceği, küresel ekonomideki yavaşlamanın ekonomideki iyileşmeyi geciktirebileceği gibi risklere vurgu yapılırken, faiz artırım sürecine ilişkin "sabırlı olunacağı" açıklamasına bazı üyelerin yanlış anlaşılabileceği nedeniyle karşı çıkmaları dikkati çekti. Tutanakların açıklanmasının ardından Dow Jones endeksi günü yüzde 1,23 yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,17, Nasdaq endeksi yüzde 1,25 yükseldi. Analistler, dolar endeksinin ve vadeli işlemlerde pay piyasalarının yükseliş eğilimini devam ettirdiğini belirterek, bugün haftalık işsizlik yarın ise tarım dışı istihdam verilerinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. 

Pay piyasaları dün pozitife döndü

Avrupa tarafında, son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikleri artırması ve Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ile euronun dolar karşısındaki değer kaybı devam ederken, pay piyasaları dün pozitife döndü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,51, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,84 değer kazandı. Analistler, bugün yoğun veri takvimi ile İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) kararlarının takip edileceğini ifade ediyor. 

Asya'da Çin hariç yükseliş eğilimi dikkati çekiyor

Asya tarafında, bugün Fed tutanakları sonrasında Çin hariç yükseliş eğilimi dikkati çekiyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2'ye yakın yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,51 değer kazandı, Çin'de Şanghay endeksi ise yüzde 1 geriledi. 

 BIST 100 endeksi günü sınırlı düşüşle tamamladı

Yurt içinde döviz kurları ve faizlerdeki yatay seyirden destek bulan BIST 100 endeksi, dün 30 Mayıs 2013 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 87.626 puana kadar çıksa da, gün sonuna yakın petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın tedirginliği ile kazançlarını geri verdi ve günü sınırlı düşüşle 86.777 puandan tamamladı. 

Analistler, yurt içinde sanayi üretimi verilerinin, yurt dışında ise petrol fiyatlarının seyri ve yoğun veri takviminin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 87.000 ve 87.700 seviyelerinin direnç, 86.000 ve 85.500 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu kaydediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir