Doğalgaz'da rekabet hazırlığı
Enerji, ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de doğalgaz piyasasını rekabete açarak tüketiciye fayda sağlamaya yönelik hazırlıkların sürdüğünü söyledi.
ROMA – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyanın gelişmiş ülkelerinin (G-8) enerji bakanlarını Roma'da bir araya getiren toplantıya Türkiye'nin çağrılmış olmasının G-8'lerin verdiği önemin göstergesi olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Roma'daki toplantıyı A.A'ya değerlendirdi.
Yıldız, Türkiye'nin bu toplantıya, G-8'ler haricinde gözlemci ülke sıfatıyla katılan 15 ülke arasında yer aldığını belirterek, "Toplantıya Türkiye'nin de çağrılmış olması, G-8'lerin ülkemize verdiği önemin göstergesidir. Toplam 23 ülkenin katıldığı bu toplantıda ikili görüşmeler yapma imkanımız da oldu. Toplantı, her açıdan çok verimli geçti" dedi.
Bakan Yıldız, toplantı sırasında, danışmanı Osman Kara ve Türkiye Roma Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Salih Ercan ile birlikte İtalya, Rusya Federasyonu, Cezayir ve Mısır gibi ülkelerin enerji bakanlarıyla ikili temaslarda bulundu. Yıldız, bu görüşmelerin içeriği konusunda, "Türkiye'nin lehine olabilecek her türlü konuyu ele aldık. Birçok projeyi de masaya yatırma imkanı bulduk. Toplantı sırasında, ENI ve EDISON başta olmak üzere Türkiye'de proje yapmaya itina gösteren firmaların başkanlarıyla da görüştük" diye konuştu.
Toplantıda global krizin enerji sektörüne yansımalarının ele alındığını belirten Yıldız, toplantıdaki sunumların, pek çok ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili hedeflerini gerçekleştirme oranının çok düşük olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlarda genel itibarıyla yaklaşık üçte bir oranında bir azalma gözlendiğinin saptandığını belirten Yıldız, "Bu çok iyi bir gelişme değil. Bu konuda mutlaka hassasiyet gösterilmesi gerekiyor" dedi.
Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye açısından bu konuya da değindiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konuşmamda, Türkiye'nin enerji kaynaklarıyla ilgili hem kanun çıkardığını, hem de bu kanun üzerinde revize bir kanun taslağı üzerinde çalışmakta olduğunu anlattım. Piyasanın yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgisinin, hem özel sektör, hem de kamunun arz ettiği imkanlar açısından önemli olduğunu vurguladım."
Bakan Yıldız, toplantının üretici ile tüketici ülkeler arasında sorunlara yaklaşımda farklılar bulunduğunu ortaya koyduğuna değinerek, "Üretici ülkeler, tüketici ülkelerin genelde düzgün bir tüketim rejimine sahip olmadıkları kanaatinde. Tüketici ülkeler ise bu durumun, üretici ülkelerin bu konularda gerekli yatırımları yapmadıklarından kaynaklandığını savunuyor" şeklinde konuştu.
Yıldız, toplantıdaki konuşmalarda Dünya ve Avrupa Yatırım Bankası gibi kurumların enerji yatırımlarına daha fazla kaynak sağlaması gerektiğinin savunulduğunu kaydetti.
Doğalgaz piyasasını rekabete açma hazırlığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'de doğal gaz piyasası kanunuyla ilgili bir yasa tasarısına yönelik çalışmaların sürdüğüne değinerek, "Tüketici lehine olacak bütün rekabet ortamlarını oluşturmamız gerekiyor" dedi.
Yıldız, enerji politikalarının dinamik bir süreç olduğuna dikkati çekerek, "Mesela İngiltere, enerji konusundaki yasalarını ve mevzuatlarını dokuz kez değiştirmekte bir sakınca görmemiştir. Bu daimi bir süreçtir. Biz de sabırla doğruyu saptayarak, doğruyu tercih ederek yolumuza devam etmek durumundayız" diye konuştu.
Bakan Yıldız, değerlendirmesini şöyle tamamladı:
"Nihai hedefimiz, petrol, doğal gaz gibi birincil kaynaklar da dahil olmak üzere, diğer kaynaklar ve yenilenebilir kaynaklarla birlikte, kendi kendine yeten bir Türkiye oluşturmaktır. Bunlar tabii ki, kısa vadeli hedefler değil. Ama çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara böyle bir Türkiye bırakabilmek için mutlaka itinayla çalışmamız gerekiyor."