Dolar yükseldikçe altın düşüyor; petrol 55 doların da altında

Küresel ekonomide daralma haberleri arttıkça, petrol fiyatı da düşmeyi sürdürüyor. Yükselen dolar ise altını düşürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Dünya ekonomilerinden bir biri ardına 'resesyon' haberleri gelirken, küresel talebin azalacağı yönündeki beklentiler petrol fiyatlarını düşürüyor. Dün New York'ta yüzde 3 daha gerileyen petrol fiyatı, son 22 ayın en düşük seviyesine indi. Döviz piyasasında doların yükselişini sürdürmesi ise altına değer kaybettiriyor.

New York Ticaret Borsası'nda vadeli işlem gören ABD tipi hampetrolün varil fiyatı 2.09 dolar kayıpla, 29 Ocak 2007'den bu yana en düşük seviye olan 54.95 dolara indi. Londra'da ise Brent tipi petrolün varili 1.93 dolar düşüşle 52.31 dolar oldu.

Dolar yükselince altın düşüşe geçti

Bu arada ABD Doları'nın belli başlı yabancı para birimleri karşısında yükselmeye devam etmesi, 'alternatif yatırım aracı' özelliğini yokettiği için, uluslararası piyasalarda altın fiyatını geriletiyor. Altınla birlikte platin ve gümüş de düşüyor.

New York Ticaret Borsası'nın Comex bölümünde vadeli işlem gören altının aralık teslim ons fiyatı 50 sent daha gerileyerek 742 dolara indi. Geçen ay doların yüzde 7.8 yükselmesi nedeniyle altın yüzde 18 değer kaybetti.

Aralık vadeli gümüşün onsu da 16 ent veya yüzde 1.7 kayıpla 9.33 dolara inerken, platin de yatırımcısına 24.50 dolar veya yüzde 2.7 zarar ettirdi, onsu 820.60 dolardan el değiştirdi.

Dün İsviçreli banka UBS tarafından yayınlanan bir raporda, altının 2009 yılında ortalama değerinin 700 dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyordu. 2008 için ortalama tahmin ise 882 dolar seviyesindeydi. UBS, "Uzun vadeli yatırım yapanlar, portföylerindeki altın miktarını azaltmalı. Enflasyondaki düşüş ile güçlü dolar, altının önümüzdeki 1 veya 2 yıl yüksek performans gösteremeyeceği anlamına geliyor. Önümüzdeki 3 ay için ise altında yüksek fiyat bekliyoruz" dedi.