Domuz gribinin yeni türevi belirlendi

H1N1 virüsünden ölenlerin sayısı 113'e yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SAO PAULO  - Brezilya Bakterioloji Enstitüsü Adolfo Lutz, Sao Paulo eyaletinde, bir hastada H1N1'in yeni bir türevinin belirlendiğini ve türeve A/Sao Paulo/1454/H1N1 adının verildiğini açıkladı.

Enstitüden yapılan açıklamada, bilim adamlarının virüsü ayrıştırmayı ve Brezilya'daki örneklerle Kaliforniya'dan gelenleri karşılaştırmayı başardıkları kaydedildi.

Açıklamada, virüsün ayrıştırılmasının Brezilya'da ortaya çıkan virüsün genetik özelliklerinin belirlenmesini sağladığı vurgulandı. Virüsün nisan ayı sonunda virüs uzmanı Terezinha Maria de Paiva ve ekibi tarafından Dünya Sağlık Örgütü'nün kurallarına uygun olarak ayrıştırıldığı da belirtildi. Bu yeni türevin daha bulaşıcı ya da öldürücü olup olmadığı bilinmiyor. Virüsün özelliklerini bilmek, aşı yapımında büyük önem taşıyor.

Kanada'da, domuz gribinden 4 kişi daha yaşamını yitirdi. Son 4 ölümle birlikte Kanada'da H1N1 virüsü kaynaklı ölümlerin sayısı 11 oldu. Arjantin'de de domuz gribine yol açan H1N1 virüsü nedeniyle 3 kişi daha öldü, ülkede bu nedenle ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Meksika'da domuz gribine yol açan H1N1 virüsünden ölenlerin sayısının 113'e yükseldiği bildirildi. Meksika Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, domuz gribinden hastalananların sayısı da 6 bin 970 olarak belirtildi.