Donetsk'teki Türk aileler için 'özel sefer'

Rusya yanlısı ayrılıkçılarca kontrol edilen Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te kalan az sayıda Türk'ten bazıları ailelerini olaylar nedeniyle Türkiye'ye gönderdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK  - Rusya yanlısı ayrılıkçılarca kontrol edilen Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te kalan az sayıda Türk'ten bazıları ailelerini ayarlanan özel seferle Türkiye'ye gönderdi.  

Aileler için, taşımacılık yapan bir Türk firmasınca özel sefer düzenlendi. Kentte çalışan yaklaşık on Türk, eşlerini ve çocuklarını Türkiye'ye uğurladı. İşlerinden dolayı ülkeyi terk edemeyenlerin eşleri ve çocuklarıyla  vedalaşmaları sırasında duygusal anlar yaşandı. 

Donetsk'teki havalimanının olaylar nedeniyle kapalı olması nedeniyle aileler otobüsle Odesa'ya gitti. Yaklaşık 12 saatlik yolculuk boyunca gerek Ukrayna ordusu gerekse ayrılıkçıların elindeki birçok güvenlik noktasından geçen Türk aileler, Odesa'dan uçakla İstanbul'a hareket etti. 

Donetsk'te oto aksesuarları üzerine bir firma işleten Ergün Gedik AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki olaylar nedeniyle eşi ve çocuklarını gönderdiğini söyledi. 

Olayların düzelmesi için beklediklerini ancak bir gelişmenin olmaması üzerine bu çözümü bulduklarını ifade eden Gedik, "Donetsk diğer kentlere göre sakin. Ancak yine önümüzdeki günlerde neler olacağını bilemiyoruz. Bu nedenle gitmelerini istedim" diye konuştu. 

Ailesinin iki ay Türkiye'de kalmasını planladığını aktaran Gedik, "Bu seyahatlerini iki ay olarak planladık ancak biletleri tek yön olarak aldık. Kentte her şeyin normale dönmesi için bekleyeceğiz. Bu sürede gerçekleşmezse başka bir kente de taşınabiliriz" ifadesini kullandı. 

"Olaylar düzelmezse biz de döneceğiz" 

Müslüm Karabaş ise 18 yıldır Ukrayna'da yaşadığını anlattı. 

Yaşananlardan dolayı ailesini Türkiye'ye gönderdiğini dile getiren Karabaş, "Donetsk sakin ama çevresinde çatışmalar her geçen gün artarak devam ediyor. Ne olacağı belli değil. Bu nedenle ailemi gönderiyorum" dedi. 

Ailesinin ülkedeki durumun düzelmesi halinde yeniden geleceğini belirten Karabaş, "Olaylar düzelmezse biz de yurdumuza döneceğiz" diye konuştu. 

Taksicilik yapan Yılmaz Toprak da Ukrayna'dan ayrıldığını söyledi. 

Olaylardan dolayı tedirgin olduklarını vurgulayan Toprak, ülkede geçim şartlarının zorlaştığını tekrar Donetsk'e dönmeyi düşünmediğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir