Downer, Talat'la Hristofyas arasındaki görüşmelere katılacak

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı, 3 Eylül'de başlayacak görüşmelerde adada olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında 3 Eylül'de başlayacak müzakerelerde hazır bulunacağı açıklandı.

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Sözcü Vekili şomas Pavlik, Downer'in, Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lider Hristofyas arasında 3 Eylül'de başlayacak görüşmelerde adada olacağını bildirdi. Pavlik, konuya ilişkin açılamasında, Downer'in adaya hangi tarihte geleceği veya programı hakkında bilgileri bulunmadığını belirtti. Bu arada Rum basınında yer alan haberlere göre, Downer, 3 Eylül görüşmesinin ardından adadan ayrılacak ve müzakerelerin özlü bölümünün başlamasının öngörüldüğü 11 Eylül toplantısı için de 10 Eylül'de yeniden Kıbrıs'a gelecek.

Rum basını ayrıca, Cumhurbaşkanı Talat ile Hristofyas'ın müzakereler çerçevesinde haftada bir kez bir araya geleceğini, bazı haftalarda bu görüşmelerin ikiye çıkabileceğini veya hiç olmayacağını da yazdı. Alexander Downer'in, müzakerelerin gündemi konusunda ilke anlaşmasına varılması amacıyla iki taraf arasındaki danışmanlar düzeyindeki görüşmelerin ileriye götürülmesini talep ettiğini belirten Rum basını, Downer'in, yıl sonuna kadar Kıbrıs'a rutin ziyaretlerde bulunacağını, ancak adada yerleşmeyi hedeflemediğini kaydetti.

Haberlerde ayrıca, Downer'in, 3 Eylül-11 Eylül arasında Atina-Ankara-Londra ve Brüksel'e ziyarette bulunarak,yeni çaba konusunda destek arayacağı belirtildi.