Dresdner Bank'tan Türkler için özel toplantı

Toplantıda, Türkiye-Almanya ekonomik ilişkileri ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DÜSSELDORF - Alman Commerzbank tarafından bu yıl içinde satın alınarak aynı isim altında çalışmalarını sürdüren Dresdner Bank, Türk işverenlere ve vatandaşlara yönelik olarak Türkiye-Almanya ekonomik ilişkileri hakkında özel bir toplantı düzenledi.

Dresdner Bank tarafından, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Düsseldorf kentinde "Fırsatları değerlendirmek, bugün ve yarın" adı altında düzenlenen toplantıda ağırlıklı olarak, Türkiye'nin son yıllarda yakalamış olduğu büyüme trendi ele alındı.

Çok sayıda Türk ve Alman iş adamının katıldığı toplantıda konuşmacılar, dünyayı saran finans krizinden çıkış yolları, büyüme trendindeki Türkiye'nin durumu ve Türk-Alman ekonomik ilişkilerindeki güncel gelişmeler ile ilgili olarak görüşlerini dile getirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dresdner Bank Batı Bölgesi Müdürü Thomas Bargl, 102 yıldan bu yana İstanbul'da şubeleri bulunduğunu ve kendileri için Türkiye'nin çok önemli bir partner ülke olduğunu belirterek, "Bankacılığın odak noktalarından biri, ithalatçı ve ihracatçı firma müşterileriyle olan güçlü ticaret ilişkileridir" dedi.

Ülkeler arası ticaret artıyor

Bargl, kurumsal bankacılıkla Türk kredi kurumları ve işletmeleriyle olan ilişkilerini güçlendirmeye çalıştıklarını ifade ederek, 2007 yılının sonunda Almanya'nın Türkiye'ye olan ihracatının 17,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını, Türkiye ve Almanya arasındaki ticaretin her geçen yıl arttığını, banka olarak gelecekte de Türk-Alman ekonomik ilişkilerini desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.

Dresdner Bank'ın KRV eyaletinde en büyük partneri olarak tanıtılan Türk işletmelerinden AGH Metal'in Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bahadır da konuşmasında, uluslararası piyasada çelik toptancılığı yaptıklarını ve 2002 yılında Euler Hermes tarafından kendilerine sunulan müşterileri sigortalattırma teklifi sayesinde de işlerinde yaklaşık yüzde 80 oranında bir başarıyı yakaladıklarını ifade etti.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting, Almanya'nın Türkiye için en önemli ihracat ülkelerinden biri olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin her gün arttığını, ekonomik durgunluğun aşılacağına da inandığını söyledi.

Düsseldorf Ticaret Ataşesi Recep Aslan da, Türkiye'yle Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine işaret ederek, yaşanan son ekonomik sıkıntıların da 2010 yılından sonra aşılmış olacağına inandığını ve ihracat-ithalat ilişkisinin yeniden daha da gelişeceğini belirtti.