Dünya ayağa kalktı

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak bugün saat 20.00'de toplanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL/LAHEY/OSLO/BERLİN - İsrail'in, Gazze'ye yardım taşıyan gemilere düzenlediği kanlı baskın, tüm dünyanın tepkisini çekiyor. Avrupalı ülkeler, yayınladıkları mesajlar ve Dışişleri Bakanlıkları yoluyla tepkilerini dile getiriyor.

Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen siyasi grupları, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısını kınadı. Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, "İsrail'in gemilerdeki sivillere, ölümcül silahlarla saldırmasının kabul edilemez olduğunu, İsrail askeri operasyonunun çizgiyi aştığını" söyledi. Schulz, "İsrail güçlerinin esir tuttuğu kişilerin güvenliğinin sağlanması ve uluslararası toplumun soruşturma başlatarak olaylardan duyduğu nefreti İsrail'e açıkça iletmeleri gerektiğini" vurguladı.

Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Veronique de Keyser de, bu olayın AB'yi artık geri dönemeyeceği bir noktaya götürdüğünü belirterek, İsrail'in artık Gazze ambargosunu tamamen kaldırmaya zorlanması gerektiğini kaydetti.

Birleşik Sol Grup'tan yapılan açıklamada ise, İsrail'in uluslararası sularda düzenlenen ve uluslararası hukuku çok yönlü ihlal eden saldırısı şiddetle kınanarak, AB'ye İsrail'le ortaklık Anlaşması'nı derhal askıya alması çağrısı yapıldı.

Sol Grup, AP Genel Kurulu'nun bir sonraki oturumunda, AB Dışişleri Yüksek temsilcisi Catherine Ashton'ın da katılımıyla İsrail saldırısının görüşülmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak bugün TSİ 20.00'da toplanıyor.

BM'deki diplomatik kaynaklar, Güvenlik Konseyinin konuyu görüşmek üzere  ilerleyen saatlerde toplanacağını söylediler.

Diplomatik kaynaklar, toplantının kesin saatinin henüz belli olmadığını belirttiler.

"İsrail'in yaptığı insanlığa sığmaz"

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İsrail donanmasının dün gece Gazze'ye yardım götüren 6 gemilik filoya yaptığı operasyonunun insanlığa sığmadığını vurgulayarak, "İsrail hakkını korumak için hiç olmazsa sınırlarına tecavüzü bekleyeydi. Uluslararası sularda yaptığı vahşettir kabul edilemez" dedi.

Rauf Denktaş, bugün bir kabulü sonrasında yaptığı açıklamada, "uluslararası adalet diye bir şey olmadığını, hakkını koruyanın hakkını koruyabilecek durumda olduğunu" söyledi.

Operasyon neticesinde 16 kişinin hayatını kaybettiği yönündeki haberler ile güne kötü bir başlangıç yaptığını ve bundan büyük acı duyduğunu ifade eden Denktaş, temennisinin bu işin daha da büyümemesi ve İsrail'in suçunu kabul ederek, şehit ettiği insanların ailelerine tazminat ödemesi yönünde olduğunu kaydetti.

"İsrail'in yaptığı insanlığa sığmaz" diyen Denktaş, "İsrail hakkını korumak için hiç olmazsa sınırlarına tecavüzü bekleyeydi. Uluslararası sularda yaptığı vahşettir, kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Denktaş, "Biz de uluslararası kuruluşlardan 47 yıldır hak ve adalet bekleyen insanlarız, 47 yıldır bile bile Kıbrıs Türküne haksızlık ve adaletsizlik yapılmaktadır" dedi.

CTP, İsrail'i kınadı

Öte yandan, KKTC'de ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, yardım gemilerine saldırıdan dolayı İsrail yönetimini kınadı.

CTP Genel Başkanı Soyer, İsrail'in Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere saldırısıyla ilgili yazılı açıklamasında, "İsrail'in Siyonist yönetiminin siviller ve yardım malzemeleriyle dolu silahsız gemiyi vurmasının kabul edilemez bir davranış olduğunu" kaydetti.

Soyer, "Siyonist anlayışla, dinsel bağnazlık ve faşist mantıkla bölgede hakimiyet peşinde koşan İsrail yönetiminin, barışın önündeki en büyük engel olduğunu" belirtti.

Soyer açıklamasında, "İran'a dönük yaptırım konularını dünya gündemine taşıyan BM'nin etkili üyelerinin İsrail yönetiminin Gazze'de yaşayan insanları kuşatma altına alıp, onları her tür insani değerden uzak tutma çabalarına gösterilen müsamaha kabul edilemezdir" ifadelerine yer verdi.

İran: İsrail ile tüm ilişkileri kesin

İran, uluslararası camiadan, İsrail ile tüm ilişkileri kesmesini istedi. Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırarak sivil yardımseverleri öldürmesi ve yaralamasını, "Bu katliam, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Devlet terörünün ve korsancılığın bir göstergesidir" sözleriyle kınadı.

"Siyonist rejim, uluslararası hukukun hiçbir kuralına bağlı olmadığını yine gösterdi" diyen Vahidi, "Bu olay, samimiyetlerini göstermeleri açısından insan hakları iddiasındakiler için büyük bir imtihandır" dedi.

İranlı Bakan, "Siyonist İsrail rejimiyle diplomatik, iktisadi ve siyasi ilişkiler tamamen kesilmeli. Bu rejime her alanda yaptırım uygulanmalı. Uluslararası toplum bu vahşilik karşısında durmalı" ifadelerini kullandı.

"İnanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı İsrail'in pişman edilmesini" isteyen Vahidi, "İslam ülkeleri ile adalet ve barıştan yana olan tüm ülkeler, tek vücut olup, kan içici İsrail rejimine unutulmaz bir ders vermeli" diye konuştu.

Vahidi, "İsrail'in bu vahşi saldırısıyla kendi sonu için geri sayım süreci başlattığını" söyledi.

İsrail'in yardım gemisine saldırısında şehit olanların yakınlarına baş sağlığı dileklerinde bulunan Vahidi, Filistin halkına desteklerinin süreceğini söyledi.

Vahidi, "siyonist İsrail rejiminin nükleer silahlardan arındırılması için adım atmayan ABD, Avrupa ülkeleri ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) uluslararası topluma hesap vermesi gerektiğini" de söyledi.

Rusya: Uluslararası hukukun net ihlali

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, sivillere yönelik saldırının ve açık denizdeki gemilere el konulmasınını uluslararası hukuk normlarının net bir ihlali olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ne ablukayı aşmak için Türk girişimiyle 6 gemilik bir filo oluşturulduğu, filoda 10 ton insani yardım malzemesinin yanı sıra insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, açık denizde bulunan gemilerin İsrail Deniz Kuvvetlerine ait gemiler tarafından yük kontrolü için İsrail limanına davet edildiği belirtilerek, "Talebin kabul edilmemesi üzerine İsrail askerleri bu gemilere çıkarak, silah ve özel maddelerle güç kullanmıştır. Sonuçta farklı verilere göre 10'dan fazla kişi ölmüş, yaklaşık 50 kişi yaralanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Dışişleri açıklamasında Moskova'nın, insani yardım amacıyla oluşturulan filoda bulunan insanların öldürülmesinden ve yaralanmasından büyük endişe duyduğu ve bu olayı kınadığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Yaşananların tüm detaylarıyla açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Hiçbir hukuki neden olmadan sivil insanlara karşı silah kullanılmasının ve açık denizlerdeki gemilere el konulmasının, uluslararası hukuk normlarının çok net bir ihlali olduğu son derece aşikardır.

Bu olayı aynı zamanda, Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail ablukasının acil olarak kaldırılması, Gazze halkının insani ve sosyal durumunun iyileştirilmesi için gerçek adımların bir an önce atılması gerektiğinin ispatı olarak görmekteyiz."

ABD: Olaydan üzüntü duyduk

Beyaz Saray, ABD'nin Gazze'ye yardım taşıyan gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyonda can kaybı ve yaralılar olması dolayısıyla derin üzüntü duyduğunu açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü William Burton, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ABD, can kaybı ve yaralılar olmasından derin bir şekilde üzüntü duyuyor, şu anda bu trajediye yol açan koşulları anlamaya çalışıyoruz" dedi.

İngiltere: İsrail itidalli davranmalı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini" söyledi.

Hague yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında hayatını kaybedenlerden dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek şunları kaydetti:

"Büyükelçiliğimiz, İsrail hükümetiyle acil irtibat halinde. Daha fazla bilgi ve İngiliz vatandaşlarına acil olarak ulaşmayı talep ediyoruz.

Gazze'ye bu yolla girilmemesi gerektiğini çeşitli riskler nedeniyle sürekli tavsiye ediyoruz. Ancak aynı zamanda, İsrail'in itidal içinde ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesine açık bir ihtiyaç var."

Olayın nedenlerini, özellikle de ölüm ve yaralanmaların önlenmesi konusunda yeterli şeyin yapılıp yapılmadığını tespit etmenin önemli olacağını ifade eden Hague, şöyle devam etti:

"Bu olay, Gazze'ye girişe yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliğini göstermiştir. Gazze'nin yardımlara kapatılması kabul edilemezdir ve amaca zararı dokunmaktadır. Uluslararası toplumun bu trajediye, Gazze krizine acil bir şekilde kalıcı bir çözüm getirmekten daha iyi bir tepkisi olamaz."

Hague ayrıca, İsrail hükümetine Gazze'ye yardım için geçişlerin açılması çağrısında bulundu.

Hizbullah: Saldırı, terörizmdir

Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasını, "uluslararası cezayı hak eden terörist bir eylem" sözleriyle değerlendirdi.

Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsrail'in uluslararası sularda sivilleri rehin alması ve tutuklaması, barbarca bir saldırıdır ve İsrail, onlara herhangi bir şey olursa tüm sorumluluğu üstlenir" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in bu suçu karşısında acilen harekete geçmesindeki bir gecikmenin, olayı "hasır altı etmek" olduğunu belirten Fadlallah, "Bu, uluslararası toplum ve ABD, Gazze'deki ablukaya sessiz kalmasa asla meydana gelmezdi" dedi.  

Bu arada Bayrut'un yanı sıra ülkedeki Filistin mülteci kamplarında yüzlerce kişi, İsrail'i protesto gösterileri düzenledi.

Hollanda, Büyükelçi'yi çağırıp açıklama istedi

Hollanda, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan uluslararası filoya düzenlediği baskın konusunda İsrail büyükelçisinden "açıklama" yapmasını ve bir soruşturma açılmasını isteyeceğini bildirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen yayınladığı açıklamada, İsrail'in Lahey büyükelçisinden bugün açıklama isteyeceğini belirterek, "Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bart Rijs de, gemilerde Hollandalı olup olmadığını bilmediğini söyledi.

Norveç: Saldırı kabul edilemez

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, İsrail ordusunun yardım gemilerine saldırması için "kabul edilemez" dedi ve İsrail'in Oslo büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrıldığını kaydetti.

Stoltenberg, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Koşulları ne olursa olsun sivil yardım görevlilerine karşı askeri saldırı düzenlemek kabul edilemez, filoda 3 Norveçli bulunuyordu, akıbetleri bilinmiyor" dedi.  

Bu arada İsrail radyosu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da Kanada ziyaretini yarıda keserek İsrail'e döneceğini bildirdi.

Almanya, İsrail'den kapsamlı araştırma istedi

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'dan, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırının kapsamlı şekilde araştırılmasını istedi.

Alman hükümetinin sözcüsü Ulrich Wilhelm yaptığı açıklamada, Westerwelle'nin Lieberman'ı bugün telefonla aradığını ve olayın kapsamlı bir şekilde araştırılmasını istediğini belirtti.

Alman hükümetinin eylemi şaşkınlıkla karşıladığını ifade eden Wilhelm, olayda insanların hayatlarını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını bildirdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması çağrısında da bulunan Wilhelm, Hamas'ın da İsrail'in varolma hakkını kabul etmesi ve terörden vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

Wilhelm, yardım gemilerinde bulunan 5 Alman vatandaşı ile ilgili durumunun en hızlı şekilde açıklığa kavuşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yardım gemilerinde 2'si Federal milletvekili 5 Alman bulunuyor.

İrlanda endişe içinde

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı düzenlediğine ilişkin haberlerle ilgili olarak, "büyük endişe içinde olduklarını" bildirdi.

Martin, yaptığı açıklamada, yardım gemilerinde bulunan 9 İrlanda vatandaşının akıbetini araştırdıklarını belirterek, "Eğer ölümler doğrulanırsa, bu, İsrail ordusunun insani bir misyona yönelik tamamen kabul edilemez bir tepkisi olacaktır" dedi.

Bu arada İsrail'in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony'nin, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı, görüşmenin öğleden sonra yapılmasının beklendiği bildirildi.

"Derin şekilde şoka uğradık"

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından "derin şekilde şoka uğradığını" belirterek, "Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz" dedi.

Kouchner yaptığı açıklamada, "İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz" diye konuştu.

"Oldukça orantısız"

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu söyledi.

Belçika devlet kanalına konuşan Vaneckere, İsrail'in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin "son derece üzüntü verici olduğunu" ifade etti.

Saldırı anında yaşananlarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Vaneckere, İsrail'in barış içinde yaşaması gerektiğini vurguladı.

"Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

@page@

"Derin endişe duyuyorum"

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

İran uluslararası toplumu göreve çağırdı

İran, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı karşısında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, İsrail'in, Filistin halkına insani yardım götüren gemilere saldırısını sert bir dille kınayarak tüm ülke ve halkların İsrail'e karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Burucerdi, "Siyonist İsrail rejiminin bu hareketi aslında tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Bütün dünya, katil İsrail rejimiyle mücadele için ayağa kalkmalı. İnsanlık dışı bu hareketi şiddetli bir şekilde kınamak amacıyla girişimlerde bulunmalı" dedi.

İnsani yardım gemilerinin onlarca ülkeden katılım ve haftalar süren hazırlık sonrası yola çıktığını belirten Burucerdi, "gemilerdeki insanların hedefinin kutsal olduğunu" söyledi.

İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) bu saldırı karşısında derhal harekete geçmesini isteyen Burucerdi, "BM Güvenlik Konseyi, acil ve olağanüstü toplanarak siyonist İsrail'i kınamalı ve işgalci rejimi cezalandırıcı kararlar almalı" diye konuştu.

Devlet televizyonu da haberinde İsrail saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak adlandırdı ve "siyonist güçlerin saldırısında hayatını kaybedenler için", "şehit" nitelemesini kullandı.

İspanya saldırıyı kınadı

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

Garrido, İspanya'nın resmi radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.

Hamas başkaldırı çağrısı yaptı

Hamas, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.

Gazze'deki Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Tüm Araplar ve Müslümanlara dünyanın her yerindeki siyonist büyükelçiliklerin önünde başkaldırı çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye daha önce, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınamış ve İsrail'in müdahalesini "acımasız bir saldırı" olarak nitelemişti.

Arap Birliği toplanıyor

Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Doha'da yaptığı açıklamada, saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için yarın Kahire'de toplanacaklarını belirtti.

Musa, düzenlediği kanlı saldırıyla İsrail'in "barış istemediğine ilişkin yeni ve çok güçlü bir mesaj verdiğini" kaydetti.

Yunanistan, İsrail ile ortak tatbikatı durdurdu

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı.

Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen "Minoas 2010" adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

"Barbarca saldırıyı  kınıyoruz"

Filistin'in Ankara Büyükelçiliği, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine saldırısı konsunda, "İsrail tarafından Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Saldırı, dört yıldan fazladır kuşatma altında yaşayan mazlum bir halkın yardımına dünyanın her tarafından gelen sivillere karşı yapılan organize bir devlet terörüdür. Saldırı, uluslararası kanunu hiçe sayarak ve Gazze'de yaşayan insanlarımıza, insan haklarına, uluslararası kanunu savunan ve kafileyi düzenleyen sivil toplum örgütlerine karşı yapılan barbarca saldırıdır.

"Yaşananlar bir katliam"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "katliam" olarak niteledi ve Filistin'de üç günlük yas ilan etti.

Abbas, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, bu saldırıyı bir katliam olarak kabul ettiklerini söyledi ve Filistin topraklarının tamamında üç günlük yas ilan etti.

Abbas, "bu akşam zor kararlar alacaklarını" söyledi.

Ramallah'daki Filistinli resmi kaynaklar, Filistin yönetiminin yerel saatle 18.00'da toplanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

@page@

AB soruşturma açılmasını istedi

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi.

Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

"Derin şekilde şoka uğradık"

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından "derin şekilde şoka uğradığını" belirterek, "Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz" dedi.

Kouchner yaptığı açıklamada, "İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz" diye konuştu.

"Oldukça orantısız"

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu söyledi.

Belçika devlet kanalına konuşan Vaneckere, İsrail'in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin "son derece üzüntü verici olduğunu" ifade etti.

Saldırı anında yaşananlarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Vaneckere, İsrail'in barış içinde yaşaması gerektiğini vurguladı.

"Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

"Derin endişe duyuyorum"

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

İran uluslararası toplumu göreve çağırdı

İran, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı karşısında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, İsrail'in, Filistin halkına insani yardım götüren gemilere saldırısını sert bir dille kınayarak tüm ülke ve halkların İsrail'e karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Burucerdi, "Siyonist İsrail rejiminin bu hareketi aslında tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Bütün dünya, katil İsrail rejimiyle mücadele için ayağa kalkmalı. İnsanlık dışı bu hareketi şiddetli bir şekilde kınamak amacıyla girişimlerde bulunmalı" dedi.

İnsani yardım gemilerinin onlarca ülkeden katılım ve haftalar süren hazırlık sonrası yola çıktığını belirten Burucerdi, "gemilerdeki insanların hedefinin kutsal olduğunu" söyledi.

İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) bu saldırı karşısında derhal harekete geçmesini isteyen Burucerdi, "BM Güvenlik Konseyi, acil ve olağanüstü toplanarak siyonist İsrail'i kınamalı ve işgalci rejimi cezalandırıcı kararlar almalı" diye konuştu.

Devlet televizyonu da haberinde İsrail saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak adlandırdı ve "siyonist güçlerin saldırısında hayatını kaybedenler için", "şehit" nitelemesini kullandı.

İspanya saldırıyı kınadı

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

Garrido, İspanya'nın resmi radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.

Hamas başkaldırı çağrısı yaptı

Hamas, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.

Gazze'deki Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Tüm Araplar ve Müslümanlara dünyanın her yerindeki siyonist büyükelçiliklerin önünde başkaldırı çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye daha önce, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınamış ve İsrail'in müdahalesini "acımasız bir saldırı" olarak nitelemişti.

Arap Birliği toplanıyor

Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Doha'da yaptığı açıklamada, saldırının ardından ortak bir Arap tutumu benimsemek için yarın Kahire'de toplanacaklarını belirtti.

Musa, düzenlediği kanlı saldırıyla İsrail'in "barış istemediğine ilişkin yeni ve çok güçlü bir mesaj verdiğini" kaydetti.

@page@

Yunanistan, İsrail ile ortak tatbikatı durdurdu

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı.

Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen "Minoas 2010" adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

"Barbarca saldırıyı  kınıyoruz"

Filistin'in Ankara Büyükelçiliği, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine saldırısı konsunda, "İsrail tarafından Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Saldırı, dört yıldan fazladır kuşatma altında yaşayan mazlum bir halkın yardımına dünyanın her tarafından gelen sivillere karşı yapılan organize bir devlet terörüdür. Saldırı, uluslararası kanunu hiçe sayarak ve Gazze'de yaşayan insanlarımıza, insan haklarına, uluslararası kanunu savunan ve kafileyi düzenleyen sivil toplum örgütlerine karşı yapılan barbarca saldırıdır.

"Yaşananlar bir katliam"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "katliam" olarak niteledi ve Filistin'de üç günlük yas ilan etti.

Abbas, Filistin televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, bu saldırıyı bir katliam olarak kabul ettiklerini söyledi ve Filistin topraklarının tamamında üç günlük yas ilan etti.

Abbas, "bu akşam zor kararlar alacaklarını" söyledi.

Ramallah'daki Filistinli resmi kaynaklar, Filistin yönetiminin yerel saatle 18.00'da toplanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

AB soruşturma açılmasını istedi

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi.

Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

İran: Büyük endişe içindeyiz

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı düzenlediğine ilişkin haberlerle ilgili olarak, "büyük endişe içinde olduklarını" bildirdi.

Martin, yaptığı açıklamada, yardım gemilerinde bulunan 9 İrlanda vatandaşının akıbetini araştırdıklarını belirterek, "Eğer ölümler doğrulanırsa, bu, İsrail ordusunun insani bir misyona yönelik tamamen kabul edilemez bir tepkisi olacaktır" dedi.

Bu arada İsrail'in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony'nin, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı, görüşmenin öğleden sonra yapılmasının beklendiği bildirildi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı düzenlediğine ilişkin haberlerle ilgili olarak, "büyük endişe içinde olduklarını" bildirdi.

Martin, yaptığı açıklamada, yardım gemilerinde bulunan 9 İrlanda vatandaşının akıbetini araştırdıklarını belirterek, "Eğer ölümler doğrulanırsa, bu, İsrail ordusunun insani bir misyona yönelik tamamen kabul edilemez bir tepkisi olacaktır" dedi.

Bu arada İsrail'in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony'nin, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı, görüşmenin öğleden sonra yapılmasının beklendiği bildirildi.

Mısır da İsrail elçisini çağırdı

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Mısır'ın İsrail'in Kahire'deki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdığı bildirildi.

Mısır devlet televizyonunun haberinde, "Mısır'ın 'Özgürlük Konvoyu'na yönelik olayları takiben, Kahire'deki İsrail büyükelçisini çağırdığı" belirtildi. Haberde, başka ayrıntı verilmedi.

Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğinden ise Büyükelçi İshak Levanon'un Dışişleri Bakanlığına çağrılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Mısır, 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olmuştu.

"İnsanlık dışı saldırının açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz"

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere askeri operasyon düzenlemesi Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından sert bir dille protesto edildi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, İsrail saldırısını "insanlık dışı ve şoke edici bir saldırı" olarak niteleyerek, "bu insanlık dışı saldırının acilen ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulmasını beklediğini" söyledi.

İsrail hükümetine de çağrıda bulunan Spindelegger, Gazze'ye uyguladığı abluka politikasına son vermesini ve gelecekteki olası çatışmalara karşı gerekli tüm önlemleri almasını istedi.

Spindelegger ayrıca, İsrail'in Viyana Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.

Bu arada Avusturya basını, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail askerlerinin saldırısını detaylı bir şekilde okurlarına duyurdular.

Mübarek aşırı güç kullanımını kınadı

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail tarafından Gazze'ye yardım götüren gemilere "aşırı güç kullanılmasını" kınadı.

Kahire'de yayımlanan yazılı açıklamada, Afrika-Fransa zirvesi için Fransa'nın güneyindeki Nice kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Mübarek'in İsrail tarafından uygulanan aşırı ve haksız güç kullanımı ile masum insanların hayatını kaybetmelerini kınadığı belirtildi.

Mısır halkı ve hükümetinin Gazze halkı ile dayanışma içinde olduğunu belirten Mübarek, Filistinlilere yönelik ablukanın kaldırılması ve buradaki halkın insani acısının sona ermesinin önemine işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir