”Dünya ekonomisi aşağı yönlü risklerle karşı karşıya”

G-8, ülkeleri yayımladıkları bildiride dünya ekonomisindeki belirsizliklerle dakkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOYAKO - G-8 ülkeleri yayımladıkları bildiride, artan petrol ve gıda fiyatları konusundaki endişelerini dile getirerek, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Japonya, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve ABD'den oluşan G-8 ülkeleri Japonya'nın Toyako kentinde düzenledikleri zirve toplantısının ikinci gününde bir bildiri yayımlandılar.

G-8 ülkeleri, bildiride, kendi ülkelerinin uzun dönemdeki direnci ve küresel büyümenin görünümü konusunda hala pozitif kaldıklarını ifade ederek, özellikle gelişmekte olan piyasaların güçle büyümeyi sürdürdüğünü kaydettiler. Buna karşın, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşı bulunduğu vurgulanırken, özellikle dengeli küresel büyüme konusunda ciddi tehdit oluşturduğundan bu yana yüksek emtia fiyatlarının özellikle de petrol ve gıda fiyatlarının güçlü endişe kaynağı olduğuna dikkat çekildi. Bunların, küresel enflasyon baskısını artırdığı kaydedildi. Yüksek petrol fiyatlarının dünya ekonomisi için bir risk oluşturduğu ifade edilen bildiride, bu nedenle, kısa dönemde üretim ve rafine etme kapasitesinin geliştirilmesi ve orta vadede de altyapı ve üst yapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Öte yandan, bildiride, küresel mali dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olması için Çin'e sıkı döviz kuru kontrolünü gevşetmesi çağrısında bulunuldu. ABD kaynaklı yüksek riskli tutsat (mortgage) krizine de değinilen bildiride, mali piyasada koşulların son birkaç ayda iyileştiği, ancak hala bir takım ciddi sorunların bulunduğu kaydedildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya'nın Heiligendamm kentinde geçen yıl düzenlenen G-8 zirvesine başkanlık yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Karar, Heiligendamm'a göre önemli bir ilerleme. Bu, uluslararası toplumun artık sorumluluklarından kaçamayacağını gösteriyor" dedi. 

Almanya'daki zirvede sanayileşmiş ülkeler, küresel ısınmaya karşı mücadelede zararlı gaz emisyonunun, 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılması konusunda yoğun şekilde çaba harcayacakları vaadinde bulunmuşlardı. 

Japonya'daki G-8 zirvesinde ise 2050 yılına kadar küresel ısınmaya yol açan sera gazları emisyonunun yüzde 50 oranında azaltılması kabul edildi. 

 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy

 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın yakında İran'ın nükleer programı konusundaki tutumunu değerlendirmek üzere bu ülkeyi ziyaret edeceğini söyledi. 

Sarkozy, G-8 ülkelerinin zirve toplantısı için bulunduğu Japonya'nın kuzeyindeki Toyako kentinde düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere) ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1'in İranlıların mevcut teklifleriyle masa üzerinde alınan kararlar arasındaki farkı derinlemesine değerlendirmek ve görmek üzere Solana'yı İran'a gönderme girişiminin olduğunu belirtti. 

Fransa Cumhurbaşkanı, "Sonuçları alınca her ülke kendi kanallarıyla, İran rejiminin niyeti konusunda daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışacak" diye konuştu. 

 

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi

 

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de liderlerin Zimbabve'ye BM yaptırımları uygulanması konusunda mutabık kaldığını belirtti. 

Berlusconi, G-8 liderlerinin, BM Güvenlik Konseyinden Zimbabve'ye yaptırım kararı çıkmasının gerekliliği ve aciliyeti konusunda hem fikir olduğunu söyledi. 

Rusya'nın bile bu karara katıldığını ifade eden Berlusconi, "Bana da bu karara katılarak oy birliğini sağlamak önemli gibi geldi" dedi. 

Berlusconi, dünkü açıklamasında, Zimbabve'ye yaptırımlar uygulanmasından ziyade Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ile muhalefet lideri arasında anlaşma sağlanmasını yeğlediğini belirtmişti.