Dünya piyasalarının risk iştahı May ile arttı

Küresel piyasalarda Brexit endişelerinin ardından yeni başbakanın görevi devralması ve Japonya’dan gelen teşvik haberleriyle yatırımcıların risk iştahı kabarıyor ve hisse piyasalarına ralli yaptırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI BAŞARAN 

DIŞ HABERLER - Japonya’da açıklanan teşvik paketi ve İngiltere’de belirsizliğin yeni başbakan Theresa May ile sakinleşmesi küresel piyasalarda risk iştahını artırıyor. Gelişmekte olan ülke borsaları bugün 8 ayın zirvesini görürken, dolar cinsi gelişen ülke tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkı bir yılın dip seviyelerine yakın seyrederek yatırımcıların yüksek getirili menkul kıymetlere artan ilgisine işaret etti. 
Asya hisseleri 2016’nın en yüksek seviyelerine yaklaşırken, Japonya Nikkei endeksi bir haftada yüzde 6’nın üzerinde artış kaydetti. ABD borsaları hafta başında yeni rekorlar kırdı, Avrupa hisseleri de azalan belirsizlik sayesinde yükselişte. Trader ve yatırımcıların risk iştahının artması ise güvenli liman altında fiyatları baskılıyor. 

ABD verileri de ralliyi destekliyor 

Wells Capital Management şef yatırım stratejisti Jim Paulsen bu yükselişi “Brexit ve küresel durgunluk durumu var. Fakat bunların ötesinde gerçekten iyi ekonomik veriler alıyoruz ve bu ABD’de hisse piyasalarını yeni rekorlara zorluyor” ifadeleriyle aktarıyor. Fed'in faiz artırma ihtimalinin düşmesi de piyasaları destekliyor. 

Küresel hisse piyasaları pazartesi S&P 500 endeksinin 2143, 16 seviyesiyle günlük rekor seviyeye ulaşmasının ardından ralliye devam ediyor. ABD hisselerinde yükseliş sadece S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde değil endüstriyel ve tüketici ürünleri endekslerinde de gerçekleşti. Nasdaq aralıktan bu yana ilk kez 5000 seviyesini aşarken, Avrupa hisseleri de Euro Bölgesi’ndeki politik belirsizliğin azalmasıyla yükselişte. STOXX Europe 600 endeksi yüzde 1.6 yükselerek İngiltere’nin Brexit kararından bu yana geldiği en yüksek seviye olan 332,72 seviyesini gördü. 

Gelişen borsalar yüzde 8 yükseldi 

ABD’li banka Citi’nin müşterilerine gönderdiği değerlendirmede, “Reel parası olan yatırımcılar portföylerindeki menkul kıymetlerin vadesini artırmak zorunda, bunun gelişmekte olan piyasalara da yansıması olabilir” denildi. Citi, farklı ülkelerden 2 trilyon dolar tutarında devlet tahvilini izleyen WGBI endeksine dahil olan Polonya, Güney Afrika ve Meksika tahvillerinin en yoğun para girişiyle karşılaşabileceğini belirtti. Gelişmekte olan ülke borsaları yüzde 0.5 ile art arda beşinci günde de yükselirken, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı aldığı referandum sonrası dip seviyelere kıyasla yüzde 8 yükseliş kaydetmiş oldu. 

Asya hisseler rallinin öncüsü 

Endişelerin dinmesi ve teşvik beklentisiyle Asya hisseleri 2016’nın en yüksek seviyelerine yaklaştı. MSCI Asya Pasifik hisseleri (Japonya hariç) yüzde 0.4 yükselerek 21 Nisan’daki 428,22 zirvesine yaklaştı. Avustralya hisseleri yüzde 0.5’lik yükseliş yaşarken, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0.6 değerlendi. Shanghay borsası ise yüzde 0.4 yükseldi. Filipinler’de borsalar bir yılın en yüksek seviyesini aşarken, Vietnam’da borsa sekiz yılın en yüksek seviyesine çıktı. Sumitomo Mitsui Asset Management’tan Masahior Ichikawa “Bir süre önce Brexit sebebiyle her şey çok belirsiz duruyordu. Fakat şimdi İngiltere’nin yeni bir başbakanı olacak ve bu yatırımcı güvenini tazeliyor” diye konuştu.

Rallinin gidişatını Avrupa belirleyecek

İngiltere Merkez Bankası ise 23 Haziran’da gerçekleşen ve seçmenin AB’den çıkma kararı alarak küresel piyasaları dalgalandırdığı seçimin ardından bugün politika kararını açıklayacak. Uzmanlar BoE’nin faiz indirimi yapmasını bekliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın da gelecek hafta gerçekleştireceği toplantısında piyasaları desteklemek adına daha güvercin bir tutum sergilemesi bekleniyor. Uzmanlara göre küresel aktivitede ciddi bir yavaşlamaya sebep olacağı öngörülen Brexit’in ardından hükümetler ve merkez bankaları piyasaları teşvik etmek için ellerinden geleni yapıyor olacak. Melbourne IG piyasa analisti Angus Nicholson “Bu hisse ve endüstriyel emtialarda inanılmaz bir ralliye neden oldu. Tabii ki beklentiler gerçekleşmezse ralli de duracak. Küresel piyasalar için şu anda en büyük bilinmez Avrupa” diye konuştu.

catsbdfdffbfdfdf.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir