Dünya Srebrenitsa'dan ders çıkarmadı
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya, dünyanın Srebrenitsa'dan ders çıkarmadığını belirterek, bu nedenle Mısır ve Suriye'de katliamların hala devam ettiğini söyledi.
SARAYBOSNA - Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, dünyanın Srebrenitsa'da yaşanan soykırımdan gereken dersi çıkarmadığını, bu yüzden Suriye'deki katliamların hala devam ettiğini söyledi.
Lagumciya, dünya gündemini ve gelişmeleri AA'ya değerlendirdi. Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya, Bosna Hersek'te yapılan ve Suriye'de tekrarı yaşanan katliamın en önemli dersinin, "bu tür kompleks çatışmaların en başında durdurulması ve bu tür kötülükleri başlatan kişilerle müzakere yapılmaması" olduğunu söyledi.
İnsanı yardımın gecikmesinin, yapılan kötülüklerin çoğalması ve insanların ölmesine yol açtığını ifade eden Lagumciya, "Bu ahlaki sınırı aştığımızda ise, sadece bu çatışmaları durdurmak istiyoruz ve çatışmaları kimin ve neden başlattığı önemimi kaybetmiş oluyor. Önemli olan sadece bir uzlaşı bulmak oluyor fakat böyle bir uzlaşı, güvenliği uzun vadeli istikrarı ve ülke gelişimini sağlayamıyor" diye konuştu.
Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde yaşanan katliamın, Hitler'den sonra 'bir daha asla!' diyen dünyanın faşizmle ilgili dersini öğrenmediğini gösterdiğini vurgulayan Lagumciya, savaşın, Bosna Hersek'te bulunan uluslararası camianın birleştiğinde bittiğini kaydetti. Uluslararası camia mensuplarının daha önce davranmaları gerektiğini kabul ettiklerini belirten Lagumciya, bugün Suriye'de yaşananların 'bir daha asla'nın hala öğrenilmeyen bir ders olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:
"Sayın Davutoğlu ile yazdığımız mektupta, gerektiği zaman durdurulmamış fakat cesaret, sorumluluk ve birliktelikle durdurulabilecek bir çatışmadan bahsettik. Biz Bosna Hersek kurbanlarından bahsettik, Boşnak, Hırvat ya da Sırp değil, kurban olan insanlardan bahsettik. Bosna Hersek'te her gün öldürülen vatandaşlar gibi, bugün de Suriye'de her gün Suriyeliler ölüyor."
Mısır'daki olaylar
Mısır'daki olayları da değerlendiren Lagumciya, askerlerin ya da herhangi bir organizasyonun, vatandaşlara ateş açmasının kabul edilmeyecek ve bunun kınanması gereken bir davranış oladuğunu belirtti.
Lagumciya, Mısır'da yaşananların karışık bir durum olduğunu vurgulayarak, "Eğer demokratik çoğunluktan bahsedeceksek, her iki tarafın da halk tarafından verilen meşruiyeti mevcut. Muhammed Mursi, Mısır'ın demokratik yolla ve yüzde 52 oyla seçilen ilk cumhurbaşkanı, bu bir gerçek. Aynı şekilde, kendini hayal kırıklığına uğramış hisseden milyonlarca Mısırlının memnuniyetsizliği de daha az meşru değil. Devrim, sadece iki senede, iki Mısırlı cumhurbaşkanını indirdi ve Mısırlılar arasında varolan ideolojik farkları ortaya çıkardı. Bu tür bölünmeler, sadece Mısır için değil, tüm Arap ülkeleri için tehlikeli olabilir" diye konuştu.
Bosna Hersek ve Türkiye'nin ikili ilişkilerinin çok iyi olduğunu belirten Lagumciya, "Siyasi anlamda çok yapıcıyız. Türkiye, Bosna Hersek'in NATO üyeliği yolunda güçlü bir taraf. Fakat, siyasi ilişkilerimizin iyi olduğu gibi, ekonomik ilişkilerimizin de gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'den daha fazla yatırıma ihtiyacımız var ve biz bunu bekliyoruz. Aynı zamanda, Bosna Hersek ürünlerinin Türkiye'de daha fazla olması lazım. Tabii ki bunlar daha çok şirketlerin, şirket yöneticilerinin düşüneceği şeyler, iki ülkenin ilişkilerine direkt olarak bağlı değil ama bunun ortak bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz ve gelecekte ekonomi alanında da işbirliğimizi arttırmayı deneyeceğiz" şeklinde konuştu.