Dünyanın en büyük ajansı dinlemeye alınmış

Associated Press (AP) haber ajansı telefonlarının, ABD Adalet Bakanlığı tarafından dinlendiği ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Associated Press (AP) haber ajansı, ABD Adalet Bakanlığı'nın, muhabirlerinin telefon kayıtlarını gizlice ele geçirmesini, "daha önce eşi benzeri görülmemiş, çok büyük bir ihlal" olarak niteledi.  

AP Üst Yöneticisi (CEO) Gary Pruitt, Adalet Bakanı Eric Holder'a gönderdiği protesto mektubunda telefon kayıtlarının iade edilmesini ve kopyalarının da imhasını talep etti. 

Pruitt, mektubunda, " AP ve muhabirlerinin telefon görüşmelerinin gizlice kaydedilmesi, hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Söz konusu kayıtlar,AP ve muhabirlerinin 2 aylık bir sürede haber yapmak için gizli kaynaklarla görüşmelerini de içermekte ve haber ajansının bilgi toplama etkinlikleri hakkında bilgi sağlamaktadır. Hükümetin bu etkinlikleri öğrenmeye hakkı yoktur" yazdı. 

Haber ajansının avukatları, Adalet Bakanlığı'nın ele geçirdiği kayıtları arasında AP'nin New York, Washington ve Hartford kentindeki ofisleri ile Temsilciler Meclisi'ndeki bürosundan yapılan konuşmaların yanı sıra muhabirlerin görüşmelerinin de bulunduğunu belirtti. 

Avukatlar, hükümetin 2012 yılının nisan ve mayıs aylarında AP ile muhabirlerine ait 20 ayrı telefon hattını kaydettiğini ileri sürdü. 

AP, kayıtların ele geçirildiğini geçen hafta Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen bir mektuptan öğrenmişti. Adalet Bakanlığı, kayıtların neden kaydedildiğini açıklamamıştı. Savcılık ise, AP'nin geçen yıl El Kaide örgütü tarafından Yemen'de düzenlenen bombalı saldırı ile ilgili nasıl bilgi edindiğini araştırdıklarını belirtmişti. 

Senato'nun Adalet Komitesi Başkanı Senatör Patrick Leahy ise AP'ye gönderdiği e-posta'da "iddialardan dolayı büyük rahatsızlık duyduğunu ve hükümetin konu ile ilgili bir an önce açıklama yapması gerektiğini" söyledi. 

Amerikan Sivil Özgürlükler Derneği ise Başkan Barack Obama yönetimini "basını sindirmeye çalışmakla" suçladı.