Dünyanın en büyük halka arzı geliyor

Japon Post firması dünyanın en büyük halka arzına sahip Alibaba'nın tahtına göz dikti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japon Post'un halka arzı Alibaba'yı tahtından edebilir.

Geçen yıl Çinli Alibaba, 25 milyar dolarlık halka arzıyla dünya tarihindeki en büyük halka arzını gerçekleştirmişti. Ancak bu sene Japonya’da planlanan bir arz Alibaba’yı tahtından edebilir.

Son günlerde Tokyo toplantı odaları ve izayakalarının (iş sonrası içme yerleri) en çok konuşulan konusu Japan Post Holdings’in halka arzı. Maliye bakanlığı kontrolündeki şirket, ülkenin en büyük mevduat bankası ve sigorta şirketiyle ulusal posta servisini bir araya getiren bir dev. Sadece finansal kolunun yönettiği varlıkların toplam değeri Aralık ayı itibariyle 205 trilyon yen (1.71 trilyon dolar). Bu da Japonya’nın toplam gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) üçte birine denk geliyor.

Hazırlık 10 yılı geçti

Özelleştirme planı ilk açıklandığından beri devam eden politik tartışmalara rağmen arza hazırlık süreci 10 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Japon Post’un özelleştirilmesi sadece sağladığı müthiş gelirden değil, aynı zamanda ülkenin en büyük işvereni olmasından kaynaklanıyor.

En sonunda, hükümetin ülkenin borçlarını azaltmaya olan kararlılığıyla hisselerin bu sonbaharda piyasaya açılması bekleniyor. Bakanlık tasfiye için 4 trilyon yen ya da 33 milyar dolarlık bir hedef koydu. Satışa yalnızca Japonya'nın kuzeydoğusunda 2011 deprem felaketi sırasında yerle bir olan kısımların yeniden inşası için ayrılan fonlar dahil edilmedi.

"Piyasalara ilgiyi artıracak"

Tokyo merkezli yatırım firması FinanTec'inin kurucusu  Masaki Kai, dev halka arz hakkında," 1990'larda NTT'nin halka arzı da bu duruma benziyordu. Japon Post'un arzı pozitif bir gelişme. Japon Post'un halka arzıyla birlikte hisse senedi piyasasından uzak duran Japonlar bu piyasalara ilgi duymaya başlayacak." dedi.

Bu boyutta bir şirketin halka arzı Alibaba’nın 25 milyar dolarlık arzını geride bırakır, ancak hala pek çok ayrıntı bilinmiyor. Nikkei Asian Review’a göre üç ayrı şirketin halka arzı şeklinde gerçekleşebilir. Bazı hesaplamalara göre bu durumda arzın değeri düşerek 10 ile 20 milyar dolar arasında gerçekleşebilir. (Marketwatch)

Bu konularda ilginizi çekebilir