Dünyanın en rekabetçi ekonomisi 'İsviçre'

İsviçre, dünyanın en rekabetçi ekonomisi ABD'yi geçerek ilk sıraya yerleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Küresel rekabet edebilirlik endeksinde 2009-2010 döneminde İsviçre, dünyanın en rekabetçi ekonomisi ABD'yi geçerek ilk sıraya yerleşirken, ABD ikinci sıraya geriledi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun, "Küresel Rekabet Edebilirlik 2009-2010 Raporu"na göre, ABD, zayıflayan finans piyasaları yüzünden birinciliği kaybederken, İsviçre, göreli ekonomik istikrarından ötürü ilk sıraya çıktı.

İsviçre ekonomisinden, "yenileşmedeki mükemmel kapasitesi ve çok karmaşık iş kültürü"nden ötürü övgüyle bahsedilen raporda, finans piyasalarındaki zayıflık ve makroekonomik istikrarsızlığına rağmen, birçok yapısal özelliğinin ABD ekonomisini ziyadesiyle verimli kıldığı ve iş çevrelerindeki değişiklikler ile ekonomik şokları atlatmada sağlam bir temele sahip olmasını sağladığı ifade edildi.

İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkeleri, endekste ilk 10'da hakimiyeti ele geçirirken, İngiltere 13'üncü, Fransa 16'ıncı, İspanya 33'üncü ve İtalya 48'inci sırada yer aldı.

Rapora göre, 2008-2009 küresel rekabet edebilirlik endeksinde 63'üncü sırada yer alan Türkiye, 2009-2010 endeksinde ise iki sıra yükselerek 61'inci sıraya çıktı.

Endekste gelişmekte olan ülkelerden Çin 29'uncu, Hindistan 49'uncu, Brezilya 56'ıncı ve Rusya ise 63'üncü sırada yer aldı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 133 ülkeyi değerlendirdiği raporda, ilk 10 sıra İsviçre, ABD, Singapur, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Japonya, Kanada ve Hollanda'dan oluştu.