”Düşen uçak için bomba ihbarı alınmıştı”

Uçakta patlayıcı madde bulunmaması üzerine havalanmasına izin verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS / ANKARA / ESKİŞEHİR - Fransız Hava Yolları (Air France) şirketi, 27 Mayıstaki Buenos Aires-Paris seferi için asılsız bir bomba ihbarı aldığını bildirdi.

Şirket sözcüsü Nicolas Petteau, Air France'ın Buenos Aires'deki bir bürosunun 415 sefer sayılı uçuş için bomba ihbarı aldığını belirterek, Boeing 777 tipi uçağın güvenlik birimleri tarafından kontrolünden sonra herhangi patlayıcı madde bulunmaması üzerine Arjantin'in başkentinden havalanmasına izin verildiğini kaydetti.

Fransa Savunma Bakanı Herve Morin de önceki gün Rio-Paris seferini yaparken Atlas Okyanusu üzerinde kaybolan Air France uçağıyla ilgili şimdiye kadar herhangi bir terörizm bağlantısını işaret edecek bulguya rastlamadıklarını belirtirken, yine de bütün varsayımlar üzerinde durulması gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) adı açıklanmayan bir yetkili de kaybolan uçakla ilgili herhangi bir terörizm işareti bulunmadığını ifade etti.

Kaybolan uçağın düşüş nedeni belirlenemeyebilir

Fransız yetkililer, Atlas okyanusu üzerinde kaybolan uçağın neden düştüğünün hiçbir zaman öğrenilemeyebileceğini söyledi.

Fransa'nın hava kazaları soruşturma kurumunun başkanı Paul Louis Arslanian, kara kutuların bulunacağından emin olmadığını, soruşturmanın hayal kırıklığıyla sonuçlanabileceğini söyledi.

Bu konuda pek iyimser olmadığını belirten Arslanian, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uçuş kayıtlarını bulamayabileceğimiz gözardı edilmemeli. Soruşturmanın, kesinlik açısından tatminkar olmayan bir bulguyla sonuçlanabileceği olasılığını gözardı edemem" dedi.

Fransız bakan Jean-Louis Borloo da kara kutuların denizin 3700 metre kadar dibinde bulunduğunu tahmin ettiklerini, bunun kazanın olduğu bölgeye gönderdikleri denizaltının ulaşabileceği bir derinlik olduğunu belirterek, bununla birlikte kara kutuları bulmanın çok zor olduğunu söyledi.

Borloo, daha önce bu derinlikte hiç kara kutu bulunmadığını, bu derinlikte su akımlarının çok kuvvetli olduğunu belirtti.

Arslanian da bölgedeki deniz yatağının ova gibi değil dağlık bir bölge gibi engebeli olduğunu hatırlattı.

Alain Bouillard tarafından yürütülen kazayla ilgili ilk raporun ay sonuna kadar hazır olacağı bildirildi.

Bir havacılık uzmanı, enkaz parçalarının geniş bir alana yayılmış olmasının, uçağın havada infilak ederek parçalanmış olabileceğini düşündürdüğünü söyledi.  

İlk parçalar, Fernando de Noronha adalarının 640 kilometre kuzeydoğusunda tesbit edilmiş, daha sonra bulunan bazı parçalarınsa bunların 90 kilometre güneyinde yer aldığını bildirilmişti.

İçinde 228 kişinin bulunduğu uçak, pazartesi günü Brezilya'dan Fransa'ya giderken radarlardan kaybolmuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'den Fransa ve Brezilya'daki mneslektaşlarına taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransız havayolu şirketi Air France'a ait uçağın Rio de Janeiro'dan Paris'e giderken kaybolması dolayısıyla Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya birer mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, mesajlarında olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Haber alınamayan Türk Eğitim görevlisi AÜ Devlet Konservatuarında üzüntü yarattı

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Yaşar Hoşcan, kaybolan Fransız uçağında bulunan AÜ öğretim görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu'nun akıbeti konusunda hala bilgi sahibi olamadıkları için öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin üzüntü içinde bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hoşcan, yaptığı açıklamada, çok acı ve üzüntü dolu bir gün daha geçirdiklerini belirterek, öğretim görevlisi Necipoğlu'nun yaşamından umudu kesmeye başladıklarını ifade etti.

Tüm ülkenin ne kadar değerli bir kişi kaybettiğinin farkından olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hoşcan, şöyle konuştu:

"Bugün, Dışişleri Bakanlığından da telefonla aradılar. Necipoğlu'nun akıbeti konusunda hala bilgi sahibi olamadığımız için öğrencilerimiz ve öğretim görevlilerimiz üzüntü içinde. Arp bölümünün öğrencilerinin sınavları devam ediyor. Sınav psikolog gözetimde yapılıyor. Nasıl kaza yapan bir kişiyi trafiğe tekrar alıştırmak zorsa, öğrencilerin eline tekrar müzik aleti vermek de zor. Bu yüzden öğrencileri tekrar müzik aletine alıştırmak için psikolog desteği alıyoruz. Basında çıkan bazı haberler bizi üzdü. Yok (son davetiyesiymiş), yok (başka bir hocamız da gidecekmiş de sponsor bulamamış). Davetiyeler zarf ya da posta yoluyla değil elektronik postayla geliyor. Ayrıca AÜ'de iki değil, tek arp hocamız var."

Öte yandan, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdür Vekili Abdullah Çokaklı da Prof. Dr. Hoşcan'a taziye ziyaretinde bulundu.