E-coli mağduru çiftçilere 150 milyon euro yardım taahhüdü

AB Komisyonu, kaynağı henüz belirlenemeyen E.Coli bakterisinin yol açtığı salgın nedeniyle ürünleri elinde kalan çiftçilere yardım taahhüdünde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu, kaynağı henüz belirlenemeyen E.Coli bakterisinin yol açtığı salgın nedeniyle ürünleri elinde kalan çiftçilere en az 150 milyon euro yardım taahhüdünde bulundu.

Salgından en fazla zarar gören İspanya ise bu rakamı yetersiz bularak çiftçilere normal ürün bedellerinin en az yüzde 90'ı oranında ödeme yapılmasını istedi.

Almanya'da ortaya çıkan ve en az 23 kişinin ölümüne yol açan salgını görüşmek üzere Lüksemburg'da olağanüstü toplanan AB tarım bakanları, AB tarafından karşılanacak yardım miktarı konusunda uzlaşma sağlayamadı.

Tarımdan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Dacian Ciolos, çiftçilere normal ürün bedellerinin yüzde 30'u üzerinden ödeme önerisinin İspanya, Fransa ve İtalya öncülüğünde reddedilmesi üzerine, bu oranı tekrar değerlendirme sözü verdi.

Salatalık, domates, fasulye ve marul gibi sebzelerin fiyatlarını tarihi diplere indiren E-Coli salgınının çiftçilere bir haftalık maliyetinin İspanya'da 200, İtalya'da 100 ve Fransa ve Almanya'da 30'ar milyon euro olduğu belirtiliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir