EB5 yatırımcı vizesine başvuru süresi uzatıldı

ABD’de yatırım karşılığında green card alabilmenin yolunu açan EB5 yatırımcı vizesine başvuru süresi 30 Eylül’e uzatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek ESKİ BEZİRKAN

NEW YORK - New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, ABD’de belirli miktarda yatırım karşılığında green card alabilmeye olanak sağlayan EB5 Yatırımcı vizesine başvuru süresinin 30 Eylül’e uzatıldığı bilgisini verdi. 23 Mart’ta başvuru süresi dolan ve yeni bir uzatmaya gidilen söz konusu vize çerçevesinde yatırım miktarının istidamın az olduğu bölgelerde 500 bin dolar, diğer bölgelerde 1 milyon dolar olduğunu hatırlatan Akbulut, söz konusu vize ile ilgili yeni bir yasa düzenlemesi yapılamaması nedeniyle aynı şartlarda uzatmaya gidildiğini ifade etti.

28 yıllık program

1990 yılından bu yana uygulananan bu vize programı çerçevesinde yatırım yapanların eş ve 21 yaş altındaki çocuklarının da green card olanağından yararlandığını belirten Akbulut, ilk uygulamaya başladığı dönemlerde yıllık 10 bin kota olduğunu, ancak bireyel yatırımların yeterli olmaması nedeniyle kotanın doldurulamadığını söyledi. Bu nedenle oluşturulan bölgesel yatırım merkezleri aracılığıyla programa ilginin hızlandığını ifade eden Akbulut, bu konuda ilk adımı Çinliler’in attığını, söz konusu vize programından yararlanmak için yatırılan paranın kaynağını açıklayabilme dışında herhangi bir şart aranmadığını ifade etti. Akbulut, program çerçevesinde yatırılan paranın 5 yıl süre ile merkezler aracılığıyla değerlendirildiğini, bu süre sonunda da green card ve ana paranın geri alınabildiğini anlattı.

Türkler’in ilgisi artıyor

Söz konusu yatırım merkezlerine Türkler’in ilgisinin bir hayli arttığını ve bu yatırım merkezlerinin saysının 700’u bulduğunu kaydeden Akbulut, süre uzatımının ardından yatırım miktarının 925 bin dolara çıkarılmasının da tartışıldığını kaydetti. Akbulut, bu tartışmanın da Türkler’in ilgisini artırmış olabileceğini söyledi. 2017 yılında 27 kişinin bu vizeye başvuruda bulunduğunu belirten Akbulut, kendisinin de yaklaşık 12 Türk’ün vize başvurusu ile ilgili işlemleri yaptığını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir